Vihar - Több kistérségben már első fokú riasztás lépett életbe

2012. június 10., 14:47 szerző: MTI
Nógrád megyében és a közeli kistérségekben, valamint Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár Bereg megyében a várható viharok miatt elrendelte az első fokú veszélyriasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat, ezeken a területeken 1-3 órán belül kialakulhatnak olyan intenzív zivatarok, amelyeket viharos erősségű szél, jégeső és felhőszakadás kísér.

Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelem (OKF) szóvivője az MTI-nek elmondta: a katasztrófavédelem folyamatosan figyelemmel kíséri a meteorológiai viharjelzést, s ha valahol szükségessé válik, megerősített ügyeletet rendelnek el. Hozzátette: a nagyobb szabadtéri rendezvényeket a jogszabály értelmében be kell jelenteni a hatóságoknak, így egy meteorológiai riasztás esetén ezeket kiemelten kezelik, és gondoskodnak az állampolgárok fedett, biztonságos helyre kíséréséről.    
 
A várható heves zivatarok miatt vasárnapra hét megyére a legmagasabb, vagyis harmadfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.  A meteorológiai szolgálat honlapján piros színnel jelölték, vagyis harmadfokú figyelmeztetés van érvényben Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Csongrád és Békés megyében.     Reisz András, a meteorológiai szolgálat munkatársa az MTI-nek elmondta: azokon a területeken ahol a legmagasabb fokú figyelmeztetést adták ki, ott nagy valószínűséggel alakulhatnak ki nagyobb területen olyan zivatarok, amelyeket óránként 100-120 kilométeres erősségű szél kísér, rövid idő alatt nagy mennyiségű, akár 50 milliméter eső hullhat, továbbá kialakulhat jégeső, amelyben akár 5 centiméternél nagyobb jégdarabokra is számítani lehet.     Szintén hét megyében - Pest, Nógrád, Bács-Kiskun, Fejér, Tolna, Baranya és Somogy megyében - másodfokú, míg az ország észak-nyugati területein is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.     Reisz András közölte: a késő délutáni óráktól kell készülni a heves zivatarokra, a Délalföldön és a Tiszántúlon az éjszakai órákban is lehetnek viharok.

MTI

Facebook