Belföld

2014.11.27. 13:35

Veszprémi választás - Közös baloldali jelöltet szeretne a DK

A Demokratikus Koalíció (DK) azt javasolja, hogy az MSZP, az Együtt, a Párbeszéd Magyarországért (PM) és más, csatlakozni kívánó pártok mihamarabb kezdjenek tárgyalásokat annak érdekében, hogy egy közös jelöltet indíthassanak a veszprémi, időközi országgyűlési választáson.

Ezt a DK szóvivője mondta csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.

Gréczy Zsolt indoklásként közölte: a DK kiemelt jelentőségűnek tartja a veszprémi időközi választást, ugyanis a Fidesz erőteljes népszerűségvesztése és a kétharmados többség megszüntetésének lehetősége nagy felelősséget ró a demokratikus ellenzéki pártokra. Olyan jelöltet kell találni, aki képes a győzelemre, mert a kétharmados többség nélkül Orbán Viktor miniszterelnök "nem tudja újra átírni saját alaptörvényét" - tette hozzá.

Gréczy Zsolt azt mondta, ha győznek Veszprémben, megnyílhat az esély a DK által kívánatosnak tartott előrehozott választás előtt is.

A szóvivő szerint megállapodhatnak abban is, hogy az egyik párt jelöltjét támogatják, de fel is sorakozhatnak közösen egy civil jelölt mögé.

Hangsúlyozta, hogy a DK számára bármilyen más demokratikus párt jelöltje támogatható, mert sem előjoguk, sem különleges elvárásuk nincs, csak azt szeretnék, hogy egy győzelemre esélyes indulót találjanak.

A politikus arra is kitért, hogy az indulási szándékát korábban bejelentő Török Gábor "visszalépését" "nyugtázzák", miközben érdekesnek tartják, hogy a politológus mögé elsőként és egyedüliként a Jobbik akart felsorakozni.

Simicska Lajos esetleges indulását a DK szóvivője a fideszes belharc részének nevezte. Úgy fogalmazott: Orbán Viktor és Simicska Lajos, "a maffiakormány vezetője, valamint az első számú oligarcha ütközik meg ebben az ügyben".

Arra a kérdésre, hogy a korábbi megállapodás alapján a körzetben az MSZP indított jelöltet azt felelte, az eredeti koncepció szerint a szocialistáknak joguk van a jelölésre. Ha az MSZP olyan jelöltet javasol, aki győzhet és aki mögé a teljes ellenzék fel tud sorakozni "sőt, hogyha közös jelölt lehetne az illető", akkor várhatóan a DK is támogatni tudja - folytatta. Hozzátette: most viszont mindenki részéről mértéktartásra van szükség, mert nem az a legfontosabb, hogy a győztes kinek a frakciójába ül be, hanem az, hogy megszüntessék a kétharmados többséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!