Belföld

2014.09.18. 17:59

Veszprémben indult a "Magyarok a Barcáért" turnéja

A Veszprémi Petőfi Színházban indult útjára a "Magyarok a Barcáért" című dokumentumfilm turnéja csütörtök este.

Kocsis Tibor, Balázs Béla-díjas filmrendező alkotása a magyar labdarúgás egy kiemelkedő korszakát mutatja be, amikor olyan futballistákat adott Magyarország a világnak, mint az FC Barcelona legendás játékosai, Kocsis Sándor, Kubala László és Czibor Zoltán.

A Veszprémben indult turné Pápán, Tapolcán, Székesfehérváron és Sopronban folytatódik, de meghívást kapott a film Spanyolországba, az Egyesült Államokba és Chilébe is.

A veszprémi díszbemutatón Oberfrank Pál színházigazgató elmondta, nyáron találkozott Kocsis Tibor rendezővel. Mint fociszerető, és a futballhoz családján keresztül is kötődő ember - nagyapja egykor a Ferencvárosban is játszott - azonnal támogatásáról biztosította a rendezőt.

A nézőtéren helyet foglaló utánpótláskorú futballistákhoz szólva Eperjes Károly, a Petőfi Színház művészeti tanácsadója kiemelte, olyan filmet láthatnak a vásznon, mintha Messi, Sánchez és Neymar együtt játszanának. Ilyen erősségű csatársora volt ugyanis valaha a Barcelonának három magyar játékossal: Kocsissal, Kubalával és Cziborral.

A vetítés előtt a film stábja és Dunai Antal olimpiai bajnok labdarúgó társaságában a pápai születésű Kocsis Tibor rendező elmondta, nem gondolta, hogy egyszer majd futballról szóló filmet készít, míg meg nem ismerkedett Kubala László és társai életével. Ekkor azonban úgy gondolta, azt a tehetséget, aminek ők birtokában voltak, muszáj megmutatni az utókornak.

A rendező kiemelte azt a küzdőszellemet, ami mindhárom játékosra jellemző volt.

"Kubala például addig nem ment haza a pályáról, míg annyiszor nem találta el a kapufát, ahányszor akarta, akár órákig is gyakorolt" - említette.

Úgy fogalmazott, az igazán nagy játékosokat a szívük segíti abban, hogy a legnagyobbak legyenek. Ő a Kubala-Kocsis-Czibor sort Messi, Iniesta és Xavi hármasához hasonlította.

A turné kezdete előtt a stáb Dunai Antallal és a 25 éve az NB I-be feljutott veszprémi labdarúgócsapat helyi legendás játékosaival együtt "Hajrá Veszprém, hajrá foci!" felkiáltással indította útjára a film turnéját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!