Belföld

2014.08.08. 14:53

Uborkaszezon

Elérkeztünk a nyárnak ahhoz a részéhez, amelyben a legfontosabb esemény az uborka érése, szedése, tartósítása.

Varga Ibolya

Mivel ilyenkor a politika takaréklángon üzemel, sokkal nagyobb teret kapnak a sajtóban azok a témák, mint például a nyugat-afrikai ebolajárvány, amire egyébként csak a külpolitika rovatokban szánnának néhány rövid hírecskét, hiszen elenyésző a valószínűsége annak, hogy egy átlagos magyar ember elkapja a betegséget.

Érdekes, hogy a leptospirózis, ami legutóbb Jász-Nagykun-Szolnok megyében fertőzött meg néhány kukoricaföldön dolgozó embert, nem mozgatta meg túlságosan a fantáziánkat, bár annak nagyobb esélye van, hogy megfertőződünk vele, és akár halálos kimenetelű is lehet a találkozásunk a kórral. Rágcsálók és más szabadon élő állatok terjesztik a vizeletükkel, és az ember, amikor még a természet részeként élt, könnyen megfertőződött vele.

A tévében azt a hamis látszatot keltették, hogy csak vidéken fordulhat elő, s aki mondta, annak az ország Budapesten kívüli részeiről téves fogalmai vannak. Nem gondolt arra és nem is mondták neki, hogy az élelmiszerraktárakban tanyázó egerek is terjeszthetik, állítólag volt már arra példa, hogy valakik így fertőződtek meg.

Aztán mostanában az is elhangzott, hogy az e coli baktériumnak, ami normál esetben is megtatálható az ember bélflórájában, egy olyan törzse alakult ki, amelyik súlyos fertőzést okozhat, sőt, ha antibiotikummal kezelik a bajt, akkor még nagyobb bajokat okozó méreganyagot juttat a szervezetükbe. Mindez azért érdekes, mert nyáron a baktériumok és vírusok is jobban érzik magukat, és ha nem akarunk megbetegedni, még jobban kell ügyelni a higiéniai szabályokra a nyaralásnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!