Belföld

2008.02.04. 03:27

<u>Az életre nevelnek</u>

<b>Veszprém</b> - A Jóga a gyerekekért elnevezésű első országos konferenciának a veszprémi Ahimsza központ adott otthont a hétvégén.

Mátételki András

A jövőnk nagymértékben attól függ attól, hogy a gyerekek milyen testi és lelki nevelésben részesülnek, aminek napjainkban nem minden szülő tud megfelelni, s az iskolai nevelés-oktatás sem megfelelő - mondta a Debrecenből érkezett Zoltán Miklós pszichológus, az országosan ismert jógatanár, aki a veszprémi jógaközpont két vezetőjével, Selmeci József Csongorral és feleségével közösen vezették a kétnapos konferenciát, amire közel ötvenen érkeztek az ország távoli részeiből is.

Gyerekek segítségével mutattak be foglalkozásokat, illetve filmeket vetítettek, fotókat láthattak a résztvevők. A pszichológus kiemelte, a jóga egyrészt elősegíti a fiatalok testi fejlődését, megfelelő energia halmozódik fel bennük. A jógától érzelmileg kiegyensúlyozottabbak, örömtelibbek társaiknál. Pozitív tulajdonságaik közé tartozik, hogy elfogadóbbak, szeretetteljesebbek, kevésbé agresszívek, logikusan gondolkodnak, jó a koncentrálóképességük. 

Sikeres fiatalként később sikeres felnőttekké válnak, akik aktív tagjai lesznek a társadalomnak. A jóga életre nevel művészi fokon, az élet élésének a módszere. A gyerekkel való foglalkozás során az oktatók a leglátványosabb eredményeket a fogyatékosokkal érték el - tette hozzá Zoltán Miklós.

A gyerekekkel általában heti egy-két alkalommal foglalkoznak, amikor a fizikai gyakorlatok mellett elbeszélgetnek velük, hogy erkölcsileg jó irányba fejlődjenek. Fontos - tette hozzá a pszichológus -, hogy otthon a szülőkkel együtt gyakoroljanak, hiszen ezzel is lehet erősíteni a családi összetartozást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!