Belföld

2008.05.13. 02:28

<u>Ahol még őrzik a hagyományt</u>

<b>Magyarpolány</b> - A pünkösdi ünnepek színes kavalkádja idén is érdeklődők százait vonzotta a településre a hétvégi szép időben.

Kiss Nikolett

A hagyományos, a falu apraját-nagyját, férfikarát és nemzetiségi dalkörét is szereplésre bíró passiót újra telt ház előtt játszották, aki pedig netán lemaradt róla, a hét végén még láthatja. 

A kísérőprogramok között nagy népszerűségnek örvendtek a hagyományos és az új rendezvények is. A tájház és alkotóház udvara benépesült a mesterségbemutatókkal, akik előtt sorban álltak a mesterlevélre váró gyerekek, hogy ellessenek némi furfangosságot a megyei kézműves-egyesület tagjaitól és a régió fazekas-, szövő-nemezelő, kovács-, csuhézó-, bőröző-, fafaragó- mestereitől. 

Közben kemencében sültek a finomságok, a főtéren pedig most először elevenítették fel a pünkösdi bohóc cukkolásának hagyományát. A Teleszterion színház Koplaló Mátyásról mesélt, Boka Gábor a Szeredás zenekarral és az Apte táncosaival pedig A helység kalapácsáról. 

A szólótáncversenyre és a néptánccsoportok találkozójára a Dunántúl minden pontjáról rengetegen érkez- tek megmérettetésre vágyók. A közép-dunántúli régió tárgyalkotó népművészeinek tárlatán ezúttal a mesterszerszámokat mutatták be. 

A tárlatnyitón Polt Rita polgármester, majd Ács Anna muzeológus köszöntötte a vendégeket. Mint elmondta, kevés helyen ápolják a pünkösdi hagyományokat, Polányban azonban még őrzik azokat. 

A hatvan művész kilencven munkáját bemutató kiállításon a bőr-, vessző-, csipke, fa- és csontfaragó, fazekas- és kerámiaalkotások mellett a legérdekesebbek közé tartozik a tüzesvasaló- és a csipkeverőszerszám-gyűjtemény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!