Belföld

2014.10.31. 13:26

Szigorodik a balatoni horgászrend

Szigorodik és egyes szövegrészeiben pontosabban fogalmaz majd az új balatoni horgászrend, amelyben már a fogási kvóta, illetve a mérethatárok emelése is szerepel. A tervezethez a horgászok javaslatait is várják.

Tremmer Tamás

Új balatoni horgászrend bevezetését tervezi jövőre a Balatoni Halászati Nonprofit Zrt. A módosítás indokaként Szári Zsolt vezérigazgató jelezte, a balatoni halászat leállítását követően új vezetés kapott szerepet a cég életében, ami szemléletváltással is együtt járt. A halőrzés tapasztalatai, az egyes halfajok csökkenő állománya, valamint az új horgászmódszerek térhódítása egyaránt arra készteti őket, hogy változtassanak.

A legfontosabb módosítási javaslatok között megemlítette, hogy a március 1. – március 31. közötti időben az egész Balatonon, valamint április 1. – április 30. közötti időben az északi part engedélyezett területein csónakból horgászók számára csalihalat, halszeletet, műcsalit a horgászhelyen és a horgászcsónakban tartani, azzal horgászni, továbbá balint, csukát, harcsát, kősüllőt, sügeret, süllőt megtartani tilos! November 1. – március 31. közötti időben vízijárműről (vitorlás, csónak, stb.) csak 06-22 óráig lehet horgászni, az éjszakai horgászat tilos. A parti horgászatot e korlátozás nem érinti.

Évi 40 ezer horgász fordul meg a Balatonnál. Pontosítják a szabályozást (Fotó : Tremmer Tamás)

A haltelepítések napján a haltelepítés helyétől számított 100 méteres távolságon belül horgászni tilos. Horgászat közben a horgászhelyet elhagyni, a bevetett horgászbotokat őrizetlenül hagyni, illetve felügyeletüket másra bízni tilos, kivéve a begyaloglós módszer esetében a második készség bevetéséig. Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a horgászhely és a horgászathoz használt, veszteglő vízi jármű kivilágítása körkörösen látható fénnyel kötelező.

A tervezet új horgászrendi pontokat  is tartalmaz. Ezek a következők: A horgász a fogott halat a fogástól számítva maximum 24 órán át tarthatja életben a horgászhelyén. A Balatoni Horgászrend rendelkezéseinek megsértése esetén a területi jegy minden esetben visszavonásra kerül. Kirívó vagy ismétlődő szabályszegés esetén a szabályszegő horgász a balatoni területi jegy váltásától hosszabb időtartamra eltiltható. A területi jegy megváltásával tulajdonosa hozzájárul, hogy róla a horgászati tevékenységével kapcsolatosan a jogosult által fénykép, mozgókép és hangfelvétel készülhessen.

Éves kvóta bevezetését is kezdeményezik. Eszerint egy horgász az éves területi jeggyel az év során összesen száz darabszám-korlátozással védett halat tarthat meg. Azonban a kvóta elérésekor lehetősége van új területi jegy váltására.

Új mérethatárokat is megfogalmaztak: ponty: 35-, süllő: 40-, balin: 45-, csuka: 45-, harcsa: 60 centiméter. A süllő és a balin esetében sajnálatos tény, hogy a Balatonban később válnak ivaréretté, mint más vizekben. A méretkorlátozásuk emelésével szeretnék biztosítani, hogy minden hal legalább egyszer leívhasson, mielőtt a horgász kifogja és hazaviszi. A ponty esetében úgy érzékelték, hogy a horgászok többsége a 30 centiméteres méretet igen kicsinek találja ahhoz, hogy elfogyassza. Az intézkedés nyomán elmondható, hogy ha több hal kerül vissza a vízbe, megnő az átlagos méret, ezzel együtt pedig a halfogás élvezete és a horgászat turisztikai vonzereje is.

Külön éves területi engedélyt hoznak létre a vitorlások számára. Vitorlással sokkal nagyobb terület járható be a süllőzés időszakában halkeresési céllal, és elsőfokú viharjelzésben sem kell betartaniuk az 500 méteres távolságkorlátozást. El szeretnék érni, hogy egy lajstromszámmal rendelkező vitorlásról csak és kizárólag nyílt vízi engedély megváltásával lehessen horgászni valamennyi, a fedélzeten tartózkodó horgász számára függetlenül attól, hogy a parti zónában vagy azon túl horgásznak.

Külön foglalkoznak a bojlis horgászokkal. A módszer rendezett, szabályozott keretek közé helyezésével az eddigieknél sokkal hatásosabb módon tudják megvédeni a tó különleges természeti értékkel bíró nagytestű pontyállományát, és lehetőség szerint a legnagyobb mértékben legyenek képesek felszámolni a nagy pontyok piaci értékesítését. Ugyanakkor a bojlis horgásztatásban rejlő lehetőségeket ki kell használniuk.

Szükséges, hogy a bojlizás a jövőben csak ezeken a kereteken belül működhessen! Tiltott lesz minden egyéb, bejelentés nélküli helyen és időben történő bojlis horgászat! A bojlizást, mint tevékenység pontos definiálják. A Balaton körül kijelölik az interneten lefoglalható bojlis horgászhelyeket. Ezen helyeken maximum 250 méteres távhatárig engedélyezett lesz a behordás. A bojlisok esetében 2015-öt próbaévnek tekintik, a tapasztalatok alapján tovább finomítják a szabályokat.

Szári Zsolt elmondta, a tervezett módosításokkal kapcsolatban kikérik a pecások véleményét, akik javaslatokat legkésőbb november 10-ig küldhetik el a cég siófoki központjába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!