Belföld

2009.02.10. 03:27

Rehabilitálják a füredi óvárost - Több mint egymilliárdos projekt

<b>Balatonfüred</b> - Több mint egymilliárd forintos városrehabilitá-ciós program indul útjára a Balaton-parti településen. Az üdülőrész átépítése után ezúttal Füred óvárosát fejlesztik, több épület megújul, részben új funkciót kap, az egykori faluközpont karakteresebb lesz.

Martinovics Tibor

- Ez volt az eddigi legbonyolultabb pályázatunk, hiszen többféle érdeket és szempontrendszert kellett összehangolnunk. 

Azokat a fejlesztéseket, amiket a program nem támogat, igyekszünk önkormányzati, illetve magántőke bevonásával megvalósítani - közölte a hétfőn délelőtt tartott városházi sajtótájékoztatón dr. Bóka István, aki kiemelte, a reformkori, illetve az arácsi városrész után ez a harmadik átfogó városrehabilitációs program Füreden. 

A polgármester kérdésünkre elmondta, egyelőre nem látni még tisztán, hogy a városnak pontosan mennyi önrészt kell biztosítania a beruházásokhoz, egyelőre úgy tűnik, hogy 250 millió forintot adnak az uniós projekt megvalósulásához, ezen felül pedig várhatóan mintegy háromszázmillió forintot költenek majd a pályázat által nem támogatott fejlesztésekre, de ezek esetében a magántőkére is számítanak. 

A Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke kiemelte: a brit minta alapján készített pályázat igen összetett volt, mivel annak a gazdasági, közösségi, közszolgáltatási funkciók erősítése mellett tartalmaznia kellett a közterületek rehabilitációját, valamint a műemlékvédelmet is. 

- Kiváló pályázatot írt Füred, ezért kapott ilyen magas, a projekt 71 százalékát fedező, több mint 600 milliós támogatást. 

Itt évek óta tudatos városfejlesztés zajlik, a megye, de az egész régió is büszke lehet Füredre - hangsúlyozta Pál Béla, aki hozzátette, ezzel együtt ebben a ciklusban több mint 2,5 milliárd forint uniós támogatást kapott eddig a Balaton-parti város. 

A Füredet a fürediekért elnevezésű, közel 840 millió forint összköltségvetésű projekt megvalósításához 607 millió vissza nem térítendő támogatást adott a Közép-dunántúli Regionális Operatív Program. 

A pályázat keretében átépítik a vásárcsarnokot, felújítják a helyi zeneiskolának otthont adó, országos védettségű Pálóczi-kastélyt és a hozzá kapcsolódó kertet, átalakítják az egyházi tulajdonban lévő piros iskola épületét, amely közösségi házként működik majd tovább, és felújítják a polgármesteri hivatal mindkét épületét. 

Szintén a pályázat részeként a Kovászna park és a Kéki patak partja is megújul, előbbihez sétányt is építenek, valamint rendezik a polgármesteri hivatal melletti közúti csomópontot, itt körforgalmat alakítanak ki. 

Ezen felül az önkormányzat saját forrásból biztosítja a zeneiskola belső felújítását, illetve a polgármesteri hivatallal szemközti területen egy mélygarázs építését. 

A garázs fölött magánberuházások révén két új épület is áll majd, melyekben üzletek, irodák, lakások, valamint az okmányiroda kap helyet. Az építkezések idén szeptemberben kezdődnek és 2010 végére befejeződnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!