Belföld

2009.01.27. 03:27

Péti Nitrogénművek - Nem gázhiány a gond

<b>Pétfürdő</b> - Nagyon várják már a dolgozók és a mezőgazdasági termelők is a péti Nitrogénművek Zrt.-ben a termelés újraindítását, utóbbiak féltik az idei terméseredményeiket.

Varga Ibolya

Az október közepe óta kényszerszüneten lévő pétfürdői Nitrogénművek ugyanis Magyarország egyetlen műtrágyagyára, tehát a dolgozók munkahelyén kívül a műtrágya ára is a tét. 

A műtrágyagyártás újraindításával még december végén kormányülésen foglalkoztak és állami garanciát ígértek a péti Nitrogénművek eddig rendesen fizetett 24 milliárdos hiteleire, és csökkentett mértékben, de ugyancsak ezt ígérték az újraindítás anyagi feltételeit biztosító 10 milliárdos póthitelre. 

A társaság részvényeinek meghatározott részét letétbe kell helyezni és ha a hiteltörlesztés elakad, akkor egyforintos áron az államra száll a társaság tulajdonjoga.

Gráf József mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter többször is hangoztatta, nem a tulajdonosoknak akarnak állami segítséget nyújtani, hanem a magyar mezőgazdaságnak. 

A számítások szerint áprilisig mintegy félmillió tonna nitrogénalapú műtrágyára lesz szükség ahhoz, hogy jó termésben reménykedhessenek a hazai földművesek. 

A termelés beindítását sürgette Karsai József or-szággyűlési képviselő és több szakmai, valamint érdekvédelmi szervezet. Dr. Blazsek Istvántól, a péti Nitrogénművek Zrt. vezérigazgatójától megtudtuk: ha a napokban újraindul a gyártás, akkor nem lehet gond a hazai ellátással.

Bár sokan az orosz- ukrán gázvitát is emlegetik a témában, a gázhiány nem lehet akadály. 

Már csak azért sem, mert az Európa több országában is érdekelt, ukrán tulajdonban lévő, gázszolgáltatással foglalkozó EMFESZ, mely cég korábban is szállított gázt a péti Nitrogénműveknek, tulajdonrész ellenében vállalná a folyamatos szállítást. 

A társaság tulajdonosa, Bige László információink szerint eddig még nem írta alá a Magyar Fejlesztési Bank hitelszerződését, melyhez az állami garanciavállalás kapcsolódik, és a gázszolgáltató ajánlatát sem fogadta el. 

A háttérben állhat, hogy Bige László és Rozsnyói György vállalkozó között jelenleg is per folyik a részvények egy részének tulajdonjogáról. A vitatott részvényeket letétbe kellene helyezni, de ez eddig nem történt meg. 

A földművelésügyi miniszter nyilatkozata szerint ez a vita nem befolyásolja a kormány hozzáállását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!