Belföld

2014.07.01. 16:50

Nem szennyszigetet, hanem árvaszúnyogok bábbőreit láthatták a Balatonon

Bebábozódott árvaszúnyogok barna bőrét lehetett látni azon a pünkösdkor készült fotón, amelyet az egyik internetes portál közölt, és nem szennyszigetet, ahogyan állították.

Kovács Erika

Dr. G. Tóth László, a tihanyi MTA Ökológiai Kutatási Központ Balatoni Limnológiai Intézet igazgatója elmondta: a fotón azonnal látták kollégáival együtt, hogy nem szennyeződés úszik a vízen. Az egész tó üledékében megtalálhatóak a bebábozódott árvaszúnyogok, majd a bábok hirtelen feljönnek a tó felszínére és elrepülnek. Eközben bábbőröket hagynak maguk után, A víz habos lesz ettől, mert a bőrök bomlásnak indulnak, közben fadarabok, madártollak, esetleg döglött halak is keveredhetnek az uszadékszigetekhez, amelyek aztán hamar elbomlanak, majd eltűnnek a tó felszínéről. Az igazgató szerint célszerű lett volna, ha az internetes portál kikéri a szakemberek véleményét.

Dr. G. Tóth László azt is elmondta, hogy az árvaszúnyog nem csíp, mindemellett kitűnő haleledel, a pontyfélék kedvence többek között. A kereskedésekben vörös szúnyoglárva néven árusítják. Az árvaszúnyogot nem irtják, mert jótékony hatással van a Balatonra, foszfort és nitrogént von el a tó vizéből, és ily módon tisztítja a tavat. Az igazgató azt teljességgel kizártnak tartotta, hogy hajókról, vitorlásokról került volna szennyeződés a Balatonba. A hajósnépek tisztelik annyira a tavat, hogy nem engednek semmit a vízbe, a zárt szennyvíztartályokat a kikötőkben ürítik ki.

– Feljelentést tettem a Balaton Fejlesztési Tanács elnökeként a vízi rendőrségnél, és azt kértem, állapítsák meg, mi úszott a Balatonon. Ha probléma volt, a felelőst büntessék meg. Kértem természetesen azt is, hogy aki szennyeződésről beszélt, feltétlenül álljon elő a bizonyítékokkal! – közölte Bóka István, aki egyben Balatonfüred polgármestere is. Nem érti, vajon miért akarják lejáratni a Balatont. – Érthetetlen, hogy pünkösd óta miért vártak eddig a fotó közzétételével, és miért nem értesítették még a vízi rendőrséget? – hangsúlyozta.

Bóka István kijelentette még: a Balaton vízminősége kifogástalan, a tó soha nem volt még ennyire tiszta. Ha egy helyen sokan úsznak, mindig is lehet probléma, eddig is előfordult ilyen.

Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője azt mondta, minden segítséget megad ahhoz, hogy fellépjenek a térség érdekeinek védelméért, a tó hírnevének megőrzéséért. Mint hangsúlyozta, optimistán tekint a szezon elé, mert együttműködéssel, összefogással eredményes lehet a munkájuk a tó környezeti biztonságáért, amely tapasztalata szerint most is kifogástalan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!