Belföld

2009.06.09. 02:28

Nem adjuk Pablót! - A látogatók egyik nagy kedvence

Veszprém - Két évre kapta kölcsön az állatkert Pablót, az orrszarvút, de az eredményes lobbizásnak köszönhetően tovább maradhat.

Németh F. Bernadett

Pabló, a szélesszájú orrszarvú két évvel ezelőtt érkezett a hodenhageni szafariparkból, ahol 12 társával élt. Idén lejárt itt-tartózkodásának ideje, de ahogy azt Török László, a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark igazgatója megerősítette, az eredményes lobbizásnak köszönhetően Pablo maradhat. 

Ennek persze feltételei vannak, így például a jó tartási körülmények, ami ellen nem lehet kifogás, hiszen a veszprémi állatkert Afrika-kifutója szakmai díjat is nyert. Feltétel még a veszprémiek szeretete, jegyezte meg humorosan Török László, s ebben sincs hiány, hiszen Pablo az egyik legkedveltebb állat. A tavalyi marketingkampány főszereplője, akit név szerint keresnek a látogatók. 

Pablónak azért kötelessége is van, s ez a fajfenntartás, így az állatkert már készíti a hosszú távú terveket arra, hogyan szerezzenek párt neki, s a megnövekedett csapatot hová helyezzék el. A szélesszájú orrszarvú ugyanis társaságban szeret szaporodni, vagyis Pablo mellé kell még legalább két tehén. A szakemberek törik a fejüket, hogy a megnövekedett gulya-dombi területen miként lehet kialakítani négy orrszarvúboxot. 

A legtöbb időt azonban most a zsiráf-projekttel töltik: októberben indulnia kell az építkezésnek ahhoz, hogy tavasszal már a hosszú nyakúakban gyönyörkedhessenek a látogatók. A zsiráfok tartására alkalmas Afrika-ház, mely télen is látogatható lesz, 50 millió forintba kerül, a Mi állatkertünk projekt keretében elnyert 400 milliós nagy program része. Tavasszal egy bika, három tehén és néhány borjú sétál majd az Afrika-kifutón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!