Belföld

2009.08.15. 02:29

Múltidéző három nap Pápán

Pápa - A hétvégén a hagyományos Pápai Történelmi Napok programja szerint az 1848/49-es szabadságharc szellemét idézik meg a városban a hagyományőrzők. A múltba tekintéshez a Pápa, a somlói bor városa borfesztivál eseményei is kapcsolódnak.

Nagy Imre

A háromnapos rendezvény pénteken reggel megemlékezésekkel kezdődött, katonai hagyományőrzők hajtottak fejet a város temetőiben a 48-as sírok előtt. Az Edvy malom fogadó kellemes környezetében reggel kilenc órától tartották a somlói borok versenyét, amire hat pincészet nevezte tizennyolc borát. Az eseményt a pápai kertbarátok szervezték. A bírálók döntése alapján Pápa város díját Lampérth Sándor 2008-as királyleánykája kapta. Ezenkívül két arany, hat ezüst és nyolc bronz minősítést osztottak ki. Az évente számos díjat nyert Tornai-pincészet különdíjat is felajánlott, ezt Pethő Attila nyerte juhfark borával. A szemerkélő eső sem gátolta a délelőtt folyamán a borfalu színpadának és a bajvívó tér berendezéseinek előkészítését.

A borfaluban nyolc pincészet (a Vino-Trans Kft., a Pethő családi pincészet, a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola, a Burucs-pince, Lampérth Sándor családi pincészete, Stubán Zsigmondné pincéje, a Papp család pincészete és a Tornai-pincészet) kínálja három napon át legkisebb történelmi borvidékünk kellemes, gazdag ízvilágú nedűit, a szervezők pedig mindehhez kulturális bemutatókat, somlói borrendi tanácskozást, avatóceremóniát, esti hagyományőrző menetet, újoncozást, legénybúcsúztatót és toborzót, fáklyás felvonulást tettek hozzá a pénteki napon. A veszprémi Méretes Szabó Kft. jóvoltából a szabadságharc egyenruháiból nyílt kiállítás a Hollósy Galériában. A rendezvénysorozatot hivatalosan este nyolc órakor nyitotta meg dr. Kovács Zoltán polgármester és Lasztovicza Jenő, a megyei közgyűlés elnöke. Az alkalmat jeles pápai diákok : Petőfi, Orlay, Jókai is köszöntötték. Az esti programokon a Vadvirág és a Tánc-lánc néptáncosai, valamint a szombathelyi Jurta Népzenei Együttes gondoskodott a borfalui hangulatról. Ma a huszároké lesz a főszerep, a jó borok és étkek, illetve a színpadi produkciók mellett a fesztivál fő attrakciójaként a hagyományőrzők délután újravívják az ihászi csatát, Veszprém megye egyetlen 1848/49-es ütközetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!