Belföld

2009.09.04. 11:41

Ingyen kölcsönözne tankönyvet mindenkinek a Jobbik

Budapest (OS) - Mivel az iskolakezdés a legtöbb családra elviselhetetlen terhet ró, a Jobbik kölcsöntankönyvekből folytatná az oktatást. Ezt a lehetőséget is biztosítaná a liberalizált tankönyvkiadás szigorú korlátok közé terelése, az egységesítés, amit a Jobbik szorgalmaz.

Nagy Terka

És hogy ne a rendkívüli kiadásokról szóljon az iskolakezdés, ismét állami kézbe kell juttatni a tankönyvpiacot.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom a több nyugat- és észak-európai országban régóta jól működő megoldást javasolja: a diákok a tankönyveket ingyenesen használhatják (csak a bennük okozott kár esetén kellene fizetniük), majd az év végén továbbadják azokat. 

Ehhez az is szükséges, hogy ne változzanak állandóan, indokolatlanul, kiszámíthatatlanul a megkövetelt tankönyvek. Az üzleti szempont helyett a praktikusságot kell előtérbe helyezni a kiadóknál is. Így pl. a kitöltendő részeket olcsóbb munkafüzetekben kell megjelentetni (az egységesebb, tömeges kiadás költséghatékonyabb is). A Jobbik szerint a biztos piacot jelentő tankönyvkiadás állami tulajdonba visszaszerzése lehetséges és kívánatos is.

Azért, hogy idén egy elsőosztályos gyermek iskolakezdése akár százezer forintba is kerülhet, a parlamenti pártok is felelősek, hiszen hagyták, hogy 1992 óta folyamatosan emelkedjenek a tankönyvek árai. A Jobbik az Országgyűlésben is kezdeményezni fogja a fent vázolt megoldást azért, hogy a családok válláról minél több terhet levegyen az állam.

Dúró Dóra, a Jobbik Oktatási és Kulturális Kabinet elnöke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!