Belföld

2014.04.22. 18:58

Gyorsuló ítélkezés

Győr – Meg kell várni április végén az Európai Bíróság luxemburgi, devizahiteleseket érintő döntését, azután lehet csak jogegységi határozatról tárgyalni ügyükben – hangsúlyozta dr. Darák Péter, a Kúria elnöke a Naplónak adott válaszában kedden a Győri Ítélőtáblán tartott sajtótájékoztatón.

Kovács Erika

A Győri Ítélőtábla és a Győri Törvényszék éves összbírói értekezletén a Kúria elnöke, valamint dr. Gyarmathy Judit, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökhelyettese, dr. Havasiné dr. Orbán Mária, a Győri Ítélőtábla elnöke és dr. Takács József, a Győri Törvényszék elnöke beszélt elmúlt évi munkájukról.

Elmondták, hogy gyorsult az ítélkezés, öt évnél régebbi büntetőügy Győrben nincs, polgári is mindössze 8 10. A Veszprém megyei bírói munkát, az ítélkezést magas szintűnek nevezte dr. Havasiné dr. Orbán Mária elnök. - Legfőbb cél, hogy a bíróságok minél jobban szolgálják a jogkeresők érdekeit - mondta dr. Darák Péter, aki Győrben a Kúria jogegységesítő szerepéről, mint a bírói ítélkezési munka egyik legfontosabb részéről is szólt. Üdvözölte az ítélőtáblák Kúriát segítő munkáját. Fontosnak tartja, hogy az egyes szinteken ténykedő bírók együttműködjenek egymással, jó legyen köztük a személyes kapcsolat.

Elhangzott még: nemzeti érdek a földtörvény egységes értelmezése a vidéki népesség megtartása, az életképes gazdasági egységek érdekében és a spekuláció ellen. A kis bíróságok racionalizálását, illetve a megszűnésüket érintő kérdésnél a leépítést nem cáfolták és nem is erősítették meg. Szó esett még a bírói életpályamodellről, amiért a szaktárcához költségvetési javaslatot nyújt be az OBH. A Győri Ítélőtáblánál tavaly csökkent a folyamatban levő ügyek száma, korábban 8 9 hónapban tűzték ki első tárgyalásra az ügyeket, most fél éven belül jogerős döntés várható. Népszerű és jól működik a nyitott bíróság program, amikor középiskolásoknak mutatják be napi munkájukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!