Belföld

2011.04.19. 15:46

Gátlástalan tolvajok - Célkeresztben az idősek

Veszprém - Új módszerrel, kortárs segítők képzésével próbálja felvenni a harcot a rendőrség az idősek elleni bűncselekmények elkövetőivel szemben; a program megnyitóját a közelmúltban tartották. A megyei rendőr-főkapitányság, a megyei kormányhivatal igazságügyi szolgálata, valamint idősügyi szervezetek által indított program lényege az, hogy a potenciális áldozatoknak számító időseket saját kortársaik világosítják fel arról, miként tudják elkerülni a sértetté válást.

Halmos György

A résztvevőknek, akik a megye összes nyugdíjasklubját képviselték, a leggyakrabban alkalmazott trükköket is bemutatták, amelyekkel kihasználják az idős emberek hiszékenységét, segítőkészségét, jóindulatát. A  főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője arról beszélt, hogy sokkal hatékonyabb a megelőzés, amikor hasonló életkorban lévő személyek adják át egymásnak a tapasztalataikat.

 
Futtató Norbert őrnagy  hangsúlyozta, hogy mindenkihez nem tudnak eljutni, erre a  rendőrség nem is képes, hiszen 16 ezer 60 év feletti él a megyében, míg a főkapitányságon összesen nyolcszázan dolgoznak. Az adatok szerint az időskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények zöme lopás, csak a kisebb hányaduk az erőszakos rablás. Leginkább olyan településeket néznek ki a tolvajok, amelyek fő közlekedési útvonal mellett fekszenek (8-as, 71-es, 72-es), a sértettek döntő többsége 70 év feletti. Jellemző meséik, ürügyeik között szerepel, amelyekkel megszólítják az időseket: telekfelmérés,  pénzváltás, ékszer eladás, vagy közüzemi szolgáltatással kapcsolatos ügyintézés - közölte az osztályvezető. 
 
A rendezvény csaknem száz résztvevője megkapta a rendőrség által összeállított szakmai kézikönyvet, amiben a témával kapcsolatos ismereteket gyűjtöttek össze, illetve a Teleszterion Színházi Műhely tagjainak tolmácsolásában három részből álló szituációs játékban is részt vehettek, amiben a trükkös tolvajok által használt eszközök tárházát mutatták be.
 
- Társadalmi munkában dolgozom a nyugdíjas egyesületnél, pénztáros vagyok - kezdte történetét Bakó Jánosné, aki tavaly egy trükkös csalás elszenvedője volt. Hatvanöt év feletti nyugdíjasoknak kedvezményes bérletet szoktunk adni, heten-nyolcan foglalkozunk ezzel, ezért egy kis összegű juttatást is kapunk. Ezt a pénzt borítékoltam, amikor bejött az irodába két ismeretlen, akik segítségért fordultak hozzám. Aziránt érdeklődtek, hová tudnák elhelyezni idős szüleiket, megbízható nyugdíjas otthont kerestek számukra. Ajánlottam egy címet, de ők továbbra sem távoztak, azt kérdezték, név szerint kit keressenek. Erősködtek,  adjak telefonszámot. Fogtam a telefonkönyvet és kinéztem a számot.
A hölgy tudja, hogy amíg kereste a számot, a másik férfi elvitte a borítékba csomagolt pénzek egy részét.

 



- Mikor bejöttek, ösztönösen a borítékokra dobtam a pénztárkönyvet, így csak azokat vitték el, amelyek kilátszottak - folytatja tovább a történetet Bakó Jánosné. Nem sokkal később, amikor a borítékokat el akartam tenni, észrevettem, hogy három hiányzik. A férfiak  után mentem, de már nem láttam őket sehol. Feljelentést tettem a rendőrségen, felvették az adatokat, mondták, ha valamilyen fejlemény lesz, akkor értesítenek. Pár hónap múlva jött a megszüntető határozat, lezárták az ügyet, akkor foglalkoznak azzal, ha új fejlemény lesz.
 
- A saját pénzemből pótoltam a hiányt, hogy a többiek nehogy kárt szenvedjenek - mondta a hölgy hozzátéve, hogy magát azért okolta, mert ha nem az íróasztal távolabbi végére teszi a pénzt, akkor nem lopják el, persze ki gondolta volna ezt akkor.  
 
Danóczy Balázsnét az Egry-lakótelepen állították meg nemrégen trükkös csalók, akik valamilyen terméket akartak neki eladni, de azt mindenképpen a lakásában akarták megmutatni. - Mellém ért egy autó, kiszállt egy nő és elkezdett beszélni, hgy milyen fanasztikus dolgot árulnak, szinte ingyen - mesélte a högy. Mondtam neki, hogy mutassa meg, mire ő erősködött, hogy a csak a lakásomban. Erőszakos volt a nő, de végül "elengedett". Felírtam a kocsi rendszámát, színét, típusát és beszóltam a rendőrségre.

 



A napokban rendőrökként bemutatkozva loptak el százezer forintot egy idős asszonytól. Két férfi kereste fel a későbbi sértetett, azt állítva, hogy a rendőrségtől jöttek, és a korábbi lopással kapcsolatban szeretnének vele beszélni. A férfaik arra kérték a nőt, hogy mutassa meg a korábbi lopás helyét, mert le akarják fényképezni. Az áldozat megmutatta a szobában az eltulajdonított pénz helyét, majd a "rendőrök" kérésére megmutatta, hogy egy borítékban van még 100 ezer forintja, amit a zsebébe tett. Az idegenek távozását követően vette észre az idős nő, hogy kivették kabátjából a borítékot.  

 
Jó, ha tudjuk, hogyan hárítsunk

A szemléletetés a felvilágosítás legcélravezetőbb eszköze. Ennek volt nagyszerű példája a Teleszterion Színházi Műhely két tagjának, Kása Ferencnek és Jung Istvánnak az előadása. Három "felvonásban" mutatták be azt, miként próbálják különböző valósnak hangzó trükkökkel rávenni az időseket, hogy beengedjék őket a lakásukba. Onnan már csak egy "lépés" a hosszú évek során át gyűjtögetett pénz megszerzése. Az első szituációs helyzetgyakorlatban a két fiatal a telefonszolgáltató munkatársának adta ki magát, a másodikban megpróbálták elhitetni az nyugdíjassal, hogy nagy értékű tárgysorsoláson nyert, a harmadikban pedig az egyetemi rádió munkatársaiként próbáltak a házigazda bizalmába férkőzni. Három esetből kettőben kudarcot vallottak a tolvajok, azonban ez csak játék volt, az életben sokkal rosszabb az arány.




Szerintem

Nem könnyű az idősekkel, mondogatjuk mi, fiatalok, ők pedig pont fordítva érzik - és valahogy így is van ez rendjén, hiszen az élet előrehaladtával mindenki megtapasztalja a másik szerepét. Legalábbis "normális" körülmények között. A probléma az, hogy a körülményeink gyökeresen megváltoztak néhány éve, s a fiataloknak egyre több energiát kell önmaguk és a szűkebb család  fenntartására fordítaniuk, így a tágabb családra kevesebb idejük jut, s abból a kevésből a legkevesebbet sajnos az idősre fordítják. Talán ezért is van, hogy az idősek hiszékenyek: lehet, hogy az eszük tudja, nem kellene hinni az idegeneknek, de
a szívük annyira áhítozik a gondoskodás, a jó szó, a törődés iránt, hogy az eszüket félreteszik. Bíznak. Nyomorult világ az, amelyik ezt kihasználja.


Németh F. Bernadett
[email protected]


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!