Belföld

2014.08.29. 10:29

Életfogytig tartó fegyházra ítélték a balatonakarattyai gyilkosság elkövetőjét

Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte dr. Szakács Katalin tanácsvezető bíró csütörtökön, a Veszprémi Törvényszéken K. A.-t mint különös visszaesőt több emberen elkövetett, részben különös kegyetlenséggel, részben védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmények miatt.

Kovács Erika

Feltételes szabadságra bocsátással legkorábban negyven év letöltése után szabadulhat a férfi. K. A. és védője felmentést kért. Az ügyész három nap gondolkodási időt jelentett be, hogy eldöntse, fellebbez-e, vagy tudomásul veszi az ítéletet.

K. A. a vád szerint Balatonakarattyán 2012 április 2-án feltehetően féltékenységből súlyosan bántalmazta majd megölte volt élettársát, és annak férfi ismerősét. A házban levő idős, magatehetetlen asszonyt magára hagyta, aki később az ellátatlanság miatt meghalt. A nénit érintően alkalmazta a bíró ítéletében a "részben" kifejezést, ugyanis a különös kegyetlenséggel, illetve a védekezésre képtelen személy sérelmére történt elkövetés az ő vonatkozásában állapítható meg. K.A. vádlott egyébként mielőtt a nénit egy fotelben ülve ott hagyta, megetette és megitatta, továbbá a rendőrségnek egy levelet hagyott hátra, amelyben azt írta, hogy vigyázzanak rá, ő nem tehet semmiről. A levélben azt is leírta, hogy „nem akartam senkit megölni, de sajnos teljesen begőzöltem”.

Fotó: Kovács Erika

A helyszínről egyébként a sértettek értéktárgyait és az asszony gépkocsiját is magával vitte. Azt követően, hogy Budapestre távozott, másnap és harmadnap kérésére egy ismerőse, illetve ő maga is telefonon felhívta a rendőrséget és jelezte, hogy ott maradt az idős asszony. A hívásokat feltehetően a rendőrség nem találta hitelt érdemlőnek, ugyanis nem mentek ki a helyszínre.

A büntetőeljárás során azt elismerte, hogy ő ölte meg volt élettársát és annak ismerősét, azonban mindvégig arra hivatkozott, hogy emlékezetkiesése miatt egyáltalán nem emlékszik a történtekre. Az elmeorvosszakértői vélemények ezen hivatkozását nem találták megalapozottnak, továbbá megállapították, hogy nem szenvedett olyan betegségben, ami érintette volna beszámíthatóságát. Ezt a vádlott végig vitatta, és a bíróság által elrendelt újabb szakértői vizsgálat után is további újabb elmeorvosi vizsgálatot kért, amit a bíró nem látott indokoltnak.

K. A. az ítélet kihirdetése után azt mondta, hogy elfogadja a negyven évet, mert erre számított, de azt ne gondolja senki, hogy büntetését le is tölti, hiszen szabadulásakor már 98 éves lesz. Felmentés miatt fellebbezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!