Belföld

2011.04.12. 15:22

Egész héten tart a demonstrációsorozat

Budapest - A vámosok tüntetésével folytatódott a rendvédelmi dolgozók akciósorozata.

MTI

A Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezete (VPDSZ) is részt vett kedden a rendvédelmi dolgozók szakszervezetei által meghirdetett, előző nap megkezdett akciósorozatban a Parlament előtti Kossuth Lajos téren.

A szemerkélő esőben mintegy félszáz tiltakozó vett részt VPDSZ feliratú kabátban a Hivatásunk védelmében elnevezésű rendezvényen. A demonstrálók soraiban megjelent Nyakó István és Harangozó Tamás szocialista, illetve  Gyüre Csaba jobbikos országgyűlési képviselő.

Holecz Gábor, a VPDSZ elnöke a Kossuth-szobor közelében felállított pódiumon elmondott beszédében hangsúlyozta: a vám- és pénzügyi dolgozók lassan szinte minden eddig jogszerűen járó többletjuttatásukat elvesztik a különböző kormányzati megvonások miatt.

Mint mondta, a kabinet radikálisan csökkenti az általuk lakásvásárlásra felvehető kedvezményes kölcsön összegét, továbbá megszünteti az albérlet után felvehető támogatást is. A szakszervezeti vezető kifogásolta a túlórapénzek kifizetésének elmaradását, illetve a korábban "bennragadt" szabadságok kérdésének kezelését. Holecz Gábor közlése szerint bíróságon támadták meg azt a döntést, amely alapján a gépjárművezetői pótlékot ezentúl csak a megkülönböztető jelzéssel közlekedők kaphatnák meg.

A VPDSZ vezetője kiemelte továbbá, hogy a szolgálati nyugdíj lehetőségének megvonásával az utolsó alkotmányos pluszjuttatásukat veszthetik el a vám- és pénzügyi dolgozók. Holecz Gábor úgy fogalmazott, a kormány lépéseiről az egyeztetések elmaradása miatt csak különböző "szóbeszédekből" értesülnek, és - mint mondta - "a diktatúra jegyei fedezhetők fel" a demonstráló szakszervezettel szembeni kormányzati bánásmódban.

A rendvédelmi dolgozók szakszervezeteinek demonstrációsorozata hétfőn a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezete (RKDSZ), illetve a Polgári Védelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (PVDÉSZ) tüntetésével kezdődött. Az érdekvédők egyebek mellett egy valódi életpályamodell kialakítását, valamint illetményemelést, a már nyugállományúak juttatásainak megőrzését és korszerű munkaeszközöket szeretnének elérni.

Az akciósorozatot meghirdető Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ ) tervei szerint szerdán katonák, csütörtökön börtönőrök, pénteken pedig tűzoltók tartanak megmozdulást a belvárosi Kossuth téren. Ezt követően szombaton közösen tüntetnek a Hősök terén, ahol várakozásuk szerint "minden idők legnagyobb" rendvédelmi tüntetését tarthatják.

Kónya Péter, az FRDÉSZ elnöke hétfőn ezzel összefüggésben megjegyezte: a rendvédelmi dolgozókat a tüntetés szombati napjára már szolgálatba rendelték és szabadságra nem engedik őket, ezért sok családtag, ismerős szolidaritásból vesz részt a megmozduláson.

Együtt tüntetnek a vegyészek a fegyveres testületek tagjaival

A Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ) kedden közölte az MTI-vel, hogy a vegyészek szolidaritásból együtt tüntetnek szombaton a fegyveres testületek tagjaival.

Mint írták - a közös cél a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíj, amelynek megtartásáért és a több műszakban dolgozókra való kiterjesztéséért a VDSZ évek óta harcol.

A közlemény rámutat: a VDSZ azt javasolja, hogy a korkedvezményt a többműszakos munkakörben eltöltött évek függvényében számolják ki, de a megemelkedett öregségi nyugdíjkorhatár miatt - korhoz kötötten - növeljék az éves szabadságos napok számát is.

A vegyipari szakszervezet megemlítette, a közelmúltban tanulmányt juttattak el névre szólóan minden országgyűlési képviselőhöz, hogy bebizonyítsák: komoly egészségügyi károsodást szenvednek el a több műszakban dolgozók. A VDSZ-nek azonban egyetlen országgyűlési képviselő sem válaszolt - hívták fel a figyelmet.

Véleményük szerint a szakértői jelentésből egyértelműen kiderül, hogy a huzamosabb ideje több műszakban dolgozók szervezetét - annyira megviseli az éjjel-nappali munka, hogy az öregségi nyugdíjig való foglalkoztatásuk szó szerint életveszélyes lehet. A jelentésből kitűnik az is, hogy a műszakos nők körében bizonyítottan nagyobb a mellrákosok aránya, mert a betegségtől védő hormon főleg éjjel termelődik. A VDSZ vezetői remélik, hogy a felmérés riasztó tényeivel eltántoríthatják a döntéshozókat a korkedvezményes rendszer eltörlésétől, s rávehetik őket a szakmai egyeztetésre.

A tények azonban azt bizonyítják, hogy a döntéshozók nem álltak el a megszüntetés tervétől, ezért a VDSZ a hét végén együtt tüntet a belügyi rendvédelmi dolgozók szakszervezetének tagjaival a közös célért, a korkedvezményes nyugdíj megtartásáért - írták, hozzátéve, a demonstrálók katonai alakzatban vonulnak a Hősök terétől a Kossuth térig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!