Belföld

2015.02.10. 11:04

Déli pályaudvar: Megcsúszott a támfal, a helyreállítás tavasszal kezdődik

A Szombathely-Veszprém-Budapest vasútvonalon közlekedők hosszabb menetidővel számolhatnak, hiszen a vonatok csak Kelenföldig járnak. A Déli pályaudvar - egy támfal megcsúszása miatt - bizonytalan ideig nem fogad járatokat.

Tremmer Tamás

A sok csapadék miatt megcsúszott a támfal a Déli és a Kelenföldi pályaudvar közötti alagútnál, emiatt kődarabok hullottak a sínekre. Január 25-én első lépésként még csak korlátozták a vasúti forgalmat, január 31-én azonban már le kellett zárni az alagutat, mert újabb kövek estek a vágányra, és tovább csúszott a támfal földje.

A balesetveszélyes helyzet miatt a vonatok nem közlekedhetnek a Déli pályaudvarra, a Szombathely-Veszprém-Budapest vonalon közlekedők kénytelenek az ideiglenes végállomáson, Kelenföldön kiszállni. A MÁV-Start Zrt. vonatpótló autóbuszokat közlekedtet a Déli és Kelenföldi pályaudvar között.

Mi okozhatta a támfal megcsúszását? Meddig tart a helyreállítás? – kérdeztük a vasúttársaságtól. A MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága válaszában jelezte, folyamatban vannak a MÁV belső- és külső szakértői vizsgálatai, beleértve a geotechnikai- és hidrológiai szakvélemények összeállítását is. Ezzel párhuzamosan a vasúttársaság folytatja a kárhelyreállítással kapcsolatos előkészületeket, egyeztetéseket, annak érdekében, hogy mielőbb újraindulhasson a vonatforgalom az alagútban és a Déli pályaudvaron. Hangsúlyozták, nincs gond az alagút szerkezetével, utasok nem voltak veszélyben. Az esemény elsősorban az alagút melletti rézsűkörnyezetet érinti, a károsodás itt következett be.



Hétköznap délelőttönként gyér a veszprémi állomás forgalma
Fotó: Balogh Ákos

A MÁV Zrt. az ideiglenes kárhelyreállítást végző vállalkozó kiválasztásához szükséges előkészületeket megtette. A pályázati kiírás megtörtént, a vállalkozó kiválasztása után elkezdődhetnek a vonatforgalom beindításához szükséges ideiglenes helyreállítási munkák. Az ideiglenes helyreállítás várhatóan több hétig tarthat. Ezt követően történhet meg az eredeti forgalmi rend visszaállítása. A végleges helyreállítási munkálatokra – pályáztatást követően – a második negyedévtől kerülhet majd sor.

Az utasokat a Déli pályaudvar és Kelenföld között vonatpótló autóbuszok szállítják. A vonatpótló autóbuszok Délitől az Alkotás utcából, a 139-es autóbusz állomás felőli megállójából, míg Kelenföldön az Etele térről, a 141 autóbusz megállójából indulnak.

Gelencsér Imre Veszprémből hetente egy-két alkalommal veszi a főváros fele az irányt, a Dunakeszin rehabilitáción lévő lányát látogatja rendszeresen. Elmondta, egyszerűbb volt számára az utazás, amíg a Déli pályaudvarra ment a vonat. De mit lehet tenni? Más nem lévén, alkalmazkodott a kialakult helyzethez. Úgy tapasztalta, a MÁV próbál tompítani a problémán, korrekt tájékoztatással segíti, hogy az utasok mindkét pályaudvaron megtalálják a vonatpótló buszokat. A veszprémi állomáson már a hangosbemondó is közli, hogy mire számíthatnak. Így senki nem érhet felkészületlenül a módosítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!