Belföld

2015.03.25. 12:30

Civil kritika a nemzeti parkok jogairól

Több mint 150 civil szervezet fordult az Országgyűléshez, hogy a képviselők ne támogassák a nemzeti parkok jogait érintő állami vagyonról szóló törvény tervezetét.

Szám Dorottya

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország kezdeményezésére fordultak kiáltvánnyal a képviselőkhöz a szervezetek. A levelet több környezetvédő szervezet, a Greenpeace, a Levegő Munkacsoport, illetve más civil szereplők, mint például a Gazdatanácsok Szövetsége is aláírta.

A szervezetek felhívják a döntéshozók figyelmét arra, hogy a magyar államnak az állampolgárok egészséges környezethez való alkotmányos jogát a környezetvédelmi jog- és intézményrendszer megfelelő szintű fenntartásával kell biztosítania. Az évtizedek munkájával elért védelmi szinttől nem léphetnek vissza szabadon – áll a környezetvédelmi civil szervezetek lapunkhoz eljuttatott közleményében. A tájékoztatóba foglalt véleményük szerint hazánk természeti örökségét veszélyeztetné, ha a védelem alatt álló állami földterületek sorsáról a természetvédelmet alapfeladatként ellátó nemzeti park igazgatóságok helyett a birtokpolitikában érdekelt Nemzeti Földalapkezelő Szervezet döntene. A civilek szerint a nemzeti park igazgatóságok finanszírozása kiszámíthatatlan, a törvénytervezetet pedig a társadalmi szereplők kizárásával készítették elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!