Belföld

2010.01.27. 12:42

Bajnai: már nincs idő a vagyonadó-törvény módosítására

Budapest - Bajnai Gordon miniszterelnök szerint a kormány ebben a parlamenti ciklusban már nem lát lehetőséget a vagyonadóról szóló törvény szabályainak pontosítására, ezért a következő hetekben a kabinet áttekinti a költségvetési tartalékokat és a büdzsé egyes fejezeteit annak érdekében, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) döntése nyomán kialakult helyzetben is tartani lehessen az idei hiánycélt.

MTI

A politikus a kormányülést követően szerdán Budapesten hangsúlyozta: a következő parlament előtt ott áll a lehetőség, hogy döntsön, milyen módon pótolja a vagyonadó bevezetésének elmaradása miatt kieső bevételeket, hiszen az ingatlanadó alkotmányos és korrekciókkal bevezethető Magyarországon.

A kormányfő véleménye szerint a következő parlament nem mentesülhet az alól, hogy válasszon: úgy oldja meg a vagyonadó pótlását, hogy a szegényeket érintő újabb megszorításokat vezet be, vagy megadóztatja a tehetősebbeket. "Én az utóbbira voksolok" - jelentette ki Bajnai Gordon.

Kiemelte: a lehetséges megoldásokról konzultált a kormányt támogató parlamenti frakciók vezetőivel is.

A miniszterelnök kifejtette, hogy az Alkotmánybíróság döntését követően a kormánynak és a parlamentnek két lehetőséget kellett vizsgálnia: az egyik szerint a szabályok pontosításával elvileg megteremthetőek a vagyonadóztatás alkotmányos feltételei, hiszen a testület kimondta, hogy a vagyonadó Magyarországon alkotmányosan bevezethető; a másik szerint a kormány a kieső bevételt a büdzsében keresi meg, ekkor újabb takarékossági intézkedéseket kellene bevezetni.

Bajnai Gordon aláhúzta: a kitűzött hiánycélt tartani kell, ehhez pedig a kieső tételeket biztosítani kell.

A kormány álláspontját ismertetve leszögezte: a vagyonadó célja, hogy az ország legtehetősebb emberei, a lakosság mintegy öt százaléka, hozzájárulásával csökkentse a szegényebbek terheit. Hozzátette: azért hozták meg a vagyonadó bevezetéséről szóló döntést, hogy az adók ne az alacsony és a közepes jövedelműeket, ne a kisvállalkozókat "nyomják agyon".

A vagyonadó a szolidaritásról szól, így ha azt végképp eltörlik, akkor "nem az emberek győznek, hanem csak a vagyonosabbak, míg a kis- és közepes jövedelműek ezzel veszítenek" - fogalmazott a miniszterelnök.

Magyarország egyértelmű érdeke, hogy a bért és a munkát, a vállalkozókat terhelő adók csökkenjenek; ez kettős érdek, hiszen sokkal igazságosabb közteherviselést tesz lehetővé, illetve növeli az ország versenyképességét - fűzte hozzá Bajnai Gordon.

"A vagyonadóból képződő bevételek a költségvetés egyensúlyát is szolgálják, így az közvetve hozzájárul az ország biztonságához, egy stabil, gyarapodó ország jövőjéhez és belátható időn belüli euró bevezetéséhez" - emelte ki a kormányfő.

Az Ab kedden alkotmányellenesnek találta és megsemmisítette a vagyonadó ingatlanokra vonatkozó részét. Az Ab szerint a vagyonadó intézménye és annak önadózással történő megállapítása önmagában nem alkotmányellenes, ugyanakkor a törvényhozó, amikor a lakóingatlanokat terhelő forgalmi érték alapú adót önadózással is párosítja, akkor a forgalmi érték meghatározásában rejlő bizonytalanság kockázatát egyoldalúan az adóalanyokra hárítja, ami a jogállamiságból levezethető jogbiztonságot sérti.

A törvénynek a vízi és légi járművekre, valamint a személykocsikra vonatkozó rendelkezései alkotmányosak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!