Belföld

2015.01.08. 20:26

Az új, mindent látó traffipaxok januárban kerülhetnek ki az utakra

Többek között a szabálytalan sávváltás, illetve a biztonsági öv használatának elmulasztása is dokumentálható lesz az új eszközzel.

Heffler Péter

Már teszteli a rendőrség az új, mindent látó sebességmérőket, amelyek várhatóan januárban kerülhetnek ki az utakra.

– A Véda rendszernek mint a rendőrség célzottan közlekedésbiztonságot fejlesztő új informatikai rendszerének a kialakítása a tervezett ütemezés szerint halad.

A Véda rendszer közutakra telepítendő mobil eszközei a Változtatható Helyű Komplex Közúti Ellenőrzési Pontok (VH KKEP), amelyek egyik funkciója a közúti járművek haladási sebességének a mérése. Jelenleg a már korábban is működő rendőrségi szakrendszerek és az új Véda-rendszerkomponensek megfelelő, integrált együttműködésének átfogó és alapos ellenőrzése folyik annak érdekében, hogy az éles bevezetés hibamentesen történjen meg az eredeti ütemezésnek megfelelően – tájékoztatta lapunkat az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.

Az új eszköz azonban nem csak sebességmérésre lesz alkalmas, hanem a rendőrők általa képesek lesznek figyelni és pontosan dokumentálni a szabálytalan sávváltást, a buszsáv jogszerűtlen használatát, a tiloson áthajtást, de akár a biztonsági öv használatának elmulasztását is.

Az InfoRádió értesülései szerint a rendőrség a mobil eszközök mellett több száz fix telepítésű eszköz beszerzését is tervezi.

Címkék#traffipax

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!