Belföld

2014.07.22. 15:00

Átsétálták a Balatont a katonai nehézbúvárok

Rendhagyó akcióra vállalkoztak a Magyar Honvédségnél szolgáló nehézbúvárok. A Révfülöp és Balatonboglár közötti 5200 méteres távot idén először a tó fenekén átsétálva teljesítették.

Szabó Péter Dániel

Hatvan kilogrammot nyomott a teljes felszerelés, amelyben szombat reggel nekivágtak az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred és az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred nehézbúvárai a Révfülöp és Balatonboglár közötti távnak.

– Ólomcsizma és ólomöv volt rajtunk, a látótávolság a nagy szél miatt sok helyütt alig 10-20 centiméter volt, szerencsére nagyobb tárgyba nem ütköztünk, csak faágak és csődarabok okoztak kisebb nehézséget a haladásban – mondta Vörös Mihály főhadnagy, tűzszerész búvár, aki maga is részese volt az akciónak.

Váltás a tó közepén. Nehézbúvárok keltek át a Balaton medrében (Fotó: Galovtsik Gábor/Zrínyi Média)

A távot végül három óra tíz perc alatt teljesítették a búvárok, akik párban haladtak a tó fenekén. Egy-egy duó 1300 métert sétált.

– Jövőre szeretnénk, ha nem váltásban, hanem egyedül tudnánk teljesíteni a távot. – jegyezte meg.

A debreceni MH 5. Bocskai István Lövészdandár szervezetébe tartozó 5/24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj búvárai egy gumicsónakot vontattak át a túlpartra. A csónakban két kislány és édesanyjuk ült, aki szintén katona. A rendhagyó alkalom oka az volt, hogy mindkét kislánynak nemrég hunyt el az édesapja. A felderítő búvárok közel három óra alatt „vontatták át” a csónakot. A gyerekek nagyon élvezték az utat, főleg, amikor úszhattak is a tóban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!