Belföld

2016.08.18. 14:20

Ne másszon fel veszélyes helyekre! - Ezekre a biztonsági tanácsokra figyeljen az ünnepen

Az augusztus 20-ai állami ünnepi rendezvényekre készülve az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) és az Országos Mentőszolgálat is arra kéri az ünneplőket: figyeljék az esetleges meteorológiai riasztásokat, valamint hallgassanak a szervezők és a hatóságok figyelmeztetéseire.

Hajdu Márton, az OKF szóvivője az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: az állami ünnepre országszerte 141 olyan tűzijátékot terveznek, amelynek megtartása engedélyhez kötött. A fővárosi ünnepség mellett számos más városban, településen szerveznek látványos ünnepséget, csak a Balaton partján tizenöt helyszínről indítanak majd tűzijátékokat.

A katasztrófavédelem valamennyi ilyen esetben részt vett az engedélyezési eljárásban. Ennek keretében a tűzoltók nemcsak a rendezvények előzetes tervét, hanem a rakéták, telepek és bombák biztonságos telepítését, a biztonsági távolság betartását és a menekülési útvonalakat is ellenőrzik.

A szóvivő kiemelte: a fővárosban az idén a korábbi évekhez képest más helyszínekről - a Gellért-hegyen a Citadella belső udvaráról, az Erzsébet hídról, a Lánchídról és három dunai pontonról - lövik fel a pirotechnikai eszközöket. A több ezer bomba, római gyertya, mozsár és egyéb pirotechnikai eszköz tűzvédelmi szempontból biztonságos felhasználását a helyszínen kilencven tűzoltó biztosítja húsz technikai eszközzel. A rakpartokon tizenhat tűzoltógépjármű, a Dunán pedig három rohamcsónak és a Szent Flórián tűzoltóhajó áll készenlétben. Ezen felül a hivatásos tűzoltó-parancsnokságokon harminccal emelik a készenlétben lévők létszámát.

Hozzátette, a katasztrófavédelem szakemberei előzetesen a központi állami ünnepségsorozat valamennyi helyszínét bejárták, megvizsgálták a menekülési útvonalakat és a vízlelőhelyeket. A szervezők a katasztrófavédelem útmutatásai alapján menekülési útvonalakat alakítottak ki, így baj esetén a tűzijáték több százezres közönsége a lehető leggyorsabban tudja elhagyni a rakpartokat. Az útvonalakat jól látható táblák jelzik, a kiépített hangosítási rendszeren keresztül pedig a nézők folyamatos és pontos tájékoztatást kaphatnak a teendőkről, és ha az szükségessé válik, akkor a kiürítés rendjéről.

Az ünnepi rendezvénysorozat biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzsben a katasztrófavédelem kijelölt összekötő tisztje is részt vesz - idézte fel Hajdu Márton.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR-igazgatója közleményében azt írta: a mentők nagy erőkkel biztosítják az augusztus 20-ai állami rendezvényeket. A normál ügymenethez képest 36 mentőegységgel, köztük 8 rohamkocsival és 2 tömeges baleseti egységgel állnak készenlétben, időszakonként és helyszínenként alkalmazkodva az aktuális programokhoz.

A mentés összehangolására külön tevékenységirányító csoportot is működtetnek, munkájukat a tűzijáték idején a tömegben "járőröző" vöröskeresztes elsősegélynyújtók is segíteni fogják.

A mentők arra kérik az ünneplőket, hogy a rendezvények helyszínein hallgassanak a figyelmeztetésekre, vigyázzanak a gyermekekre és ne másszanak fel veszélyes helyekre a jobb kilátás reményében - írta Győrfi Pál, hozzátéve: baj esetén segítséget a leggyorsabban a helyszínen lévő segítőktől, illetve szükség esetén telefonos segélyhívással kérhetnek.

Az ünnepi tűzijáték veszélyeire figyelmezteti a kutyatartókat a FÖRI

Az augusztus 20-i tűzijáték veszélyeire figyelmezteti a kutyatartókat a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság Állategészségügyi Szolgálat (FÖRI), amely szerint az állatok eltűnésének megelőzésére a kutyatulajdonosok felelős gondoskodására és körültekintésére van szükség.

A szervezet MTI-hez eljutatott közleménye szerint az augusztus 20-i tűzijátékok miatt minden évben kutyák és macskák százai rohannak világgá, közülük sokan örökre elvesznek, gépjármű elé szaladnak, vagy más baleset éri őket. Az állatok az embernél érzékenyebb hallásuk révén megijedhetnek a tűzijátékkal járó hangos zajtól, fényektől, valamint a tömegtől is. A kutyák ilyenkor félelmükben váratlan teljesítményre képesek, magas kerítéseket ugranak át, vagy nagyon erős láncot is elszakítanak sokkos állapotukban.

A FÖRI ezért azt tanácsolja a kutyatartóknak, hogy ne induljanak kedvenceikkel hangos rendezvényekre, a tűzijáték idejére a kertben tartott kutyákat is vigyék be a házba vagy más zárt helyre, esetleg adjanak nekik enyhe nyugtatót, és próbálják elnyomni a robbanások zaját. Érdemes bezárni a nyitott ablakot és elhúzni a függönyt, valamint sok vizet hagyni az itatótálban az ideges kutya számára. A mindennapos sétát a tűzijáték alatt kizárólag a kutyát pórázon vezetve érdemes megejteni, míg az elveszett kedvenc azonosítását segítheti a mikrochip, valamint a gazda kutyanyakörvre erősített bilétán feltüntetett telefonszáma is.

Kutya vagy macska eltűnése esetén a környékbeli állatotthonok és állatorvosi rendelők mellett érdemes felkeresni a www.ebtelep.hu internetes oldalt is - olvasható a közleményben, amely szerint az eltűnést lehet jelezni a FÖRI Illatos úti Állategészségügyi Szolgálata központi számán is, mivel a szervezet minden elveszett, kóbor és leadott állatot köteles átvenni és biztonságban elhelyezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!