Belföld

2012.03.29. 10:04

Viharjelző szolgálat a Balatonra

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a szabad vízen tartózkodás alapvető szabályairól szóló rendelet alapján működteti és fejleszti a Balatonon, a Velencei-tavon, a Tisza-tavon és a Fertő-tavon a vihar előrejelző szolgálatot.

Napló Online

A szerkesztőségünkhöz is eljutatott közlemény kimondja, hogy 2012. április 1-jétől megkezdődik a balatoni- és a velencei-tavi, tisza-tavi és fertő-tavi viharjelzési szezon, amely október 31-ig tart. Újdonság, hogy a meteorológiai és műszaki fejlesztések eredményeként az idén a Balaton viharjelzési szempontból három medencére lesz bontva: a Keszthelytől Badacsonyig tartó nyugati, a Badacsonytól Tihanyig tartó középső, és a tihanyi szorostól keletre lévő keleti medencére. Az idén már a balatonihoz hasonló jelzőlámpák működnek a Tisza-tónál és a Fertő-tónál is.



A vihar-előrejelzés azon feladatok közé tartozik, ahol az időjárás előrejelzése szó szerint életbevágóan fontos. Az időjárási tájékoztatások és előrejelzések az országos, illetve helyi rádió és televízió állomások, valamint Internet (www.met.hu) közvetítésével kerülnek nyilvánosságra. A viharjelzések tóparti megjelenítését a Balaton körül 29 stabil fényjelző-viharjelző, kiemelt strandokon 16 mobil tájékoztató fényjelző, a Velencei-tavon 3 stabil fényjelző-viharjelző és 1 mobil lámpaegység végzi.  


A viharjelzések értelmezése az alábbi:

• I. fokú viharjelzés - azaz percenként 45 sárga fényű fényfelvillanás - esetén a várható maximális széllökések 40-60 km/óra sebességet érhetnek el.
• II. fokú viharjelzés - azaz percenként 90 sárga fényű fényfelvillanás - esetén a maximális széllökések sebessége meghaladhatja a 60 km/órát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!