Belföld

2012.03.06. 08:21

Elszökött otthonról egy hároméves kisfiú

Megyei körkép - Szerencsésen végződött annak a három éves devecseri kisfiúnak az esete, aki a hétvégén elszökött otthonról.

Munkatársainktól

A kisgyerek épségben megkerült, miután  járókelők megtalálták és a védőnők segítségével a rendőrök megtalálták a szülőket. Az édesanya boldog, hogy megvan a legkisebbik gyermeke, de elzárkózott attól, hogy lefotózzuk őket, azt mondta, nem akar újságban szerepelni.  Azt azonban elmesélte, hogyan történt a dolog. Lefektették a kicsit aludni, ők meg hátramentek az udvarba dolgozni. A kaput nem zárták be. A kicsi így kimehetett az utcára, anélkül, hogy észrevették volna. Szerencse, hogy nem lett baja - mosolyog a rokonszenves fiatalasszony.

A devecseri eset szerencsére jól végződött. Vannak azonban szülők, akik hiába várják haza eltűnt gyermeküket. A tapasztalatok szerint a csellengők többsége egy hónapon belül előkerül.


- Leggyakrabban 14-18 év közöttiek szöknek meg otthonról, nevelőszülőtől vagy lakásotthonból, jellemző, hogy több, mint kétszer annyi lány, mint fiú - tájékoztatott a megyei főkapitnyság bűnmegelőzési osztályának kiemelt főelőadója. Péter Katalin alezredes elmondta, hogy a fiatalok többnyire a szerelmükhöz, családjukhoz mennek. Tavaly összesen 263 esetben indult fiatalkorú eltűnése miatt eljárás, egyhatoduk 14 év alatti volt, a többiek pedig 14-18 év közöttiek. Az esetek többségében (188) lakásotthonból tűnt el a fiatal. Legtöbbjüket egy hónapon belül megtalálják, egy-kettő külföldre szökik, de róluk is tudnak.
 
Az elmúlt évben 108 esetben önként jelentkezett az eltűnése miatt keresett fiatal, 124 alkalommal rendőr találta meg, és van egy rejtélyesnek hangzó, más módon került elő kategória (hozzátartozó, ismerős, idegen személy) a hiányzó 31 esetre.
 
Péter Katalin hangsúlyozta, a 263 eltűnés nem ugyanennyi eltűnt gyereket jelent, ugyanis a csúcstartó az a tizenéves, aki tavaly tizenötször szökött el az egyik otthonból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!