Belföld

2010.04.01. 17:22

Balaton-régió és turizmus - Válaszolnak a 2-es választókerület képviselőjelöltjei

Balatonfüred - Országgyűlési képviselő-választásra készülünk. A jelöltek előbb ajánlószelvényekért járták a választókerületet, most fórumokon, személyesen próbálják meggyőzni a polgárokat.

Munkatársainktól

Lapunk az olvasók jobb tájékozódását segítő szándékkal megkereste a megyében induló országgyűlési képviselőket, hogy a választókerületükben aktuális kérdésekben fogalmazzák meg véleményüket. E válaszokat a választókerületek sorrendjében tegnaptól olvashatják.

Hogyan lehet új munkahelyeket teremteni? Mit változtatna az önkormányzatiság feltételrendszerén? Környezetvédelem és alternatív energiaforrások, szezonhosszabbítás. Kell-e önálló Balaton-régió? Adómentes üdülési csekk?

A témákkal kapcsolatos kérdésekre válaszoltak a 2. számú országgyűlési választókerületben induló képviselőjelöltek.

Lapozzon a jelöltek válaszaiért!

 

OLDALTÖRÉS: Bóka István

 

 

 

Dr. Bóka István a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje, jogász. 1993-tól Alsóörs, 2002-től Balatonfüred polgármestere. 1998-tól országyűlési képviselő.

Hogyan lehet új munkahelyeket teremteni a térségben? (Fiatal diplomások, szezonalitás kiküszöbölése.)

A Balatonnál és térségében is akkor jönnek létre új munkahelyek, ha a költségvetés tartós egyensúlyban van, a kormány gazdaságpolitikája növekedéspárti és a munkahelyek létrehozatalát tekinti fő céljának. Ehhez felelős kormány kell, amely az ország hosszú távú érdekét figyeli. A térségben ösztönözni kell, hogy a szállodák egész évben fogadják a vendégeket, és folytatni az ipari-szolgáltató tevékenység megtelepítését, amely a környezettel összhangban van. Javítani szükséges a szőlészet-borászat jövedelmezőségét. 

Mit változtatna az önkormányzatiság feltételrendszerén?

Az önkormányzatiság komoly érték, ezért nem támogatható a kis önkormányzatok megszüntetése. Az más kérdés, hogy át kell tekinteni a területi szintek által ellátott feladatokat, s azokat minél közelebb kell az emberekhez telepíteni. Radikális változás kell az érthetetlen, felesleges bürokrácia leépítésében.

Mit tenne a környezetvédelem érdekében a Balatonnál és mit az alternatív energiaforrások felhasználásáért?
 
Az utolsó nagy környezetvédelmi beruházás  különösen az északi parton a csapadék-vízelvezetés megoldása. A feladat nagysága indokolja EU-s források bevonását.

Az alternatív energiaforrások felhasználása csak az eddiginél szélesebb és nagyobb támogatás biztosítása mellett lehetséges, mert csak ez ösztönző a polgárok és vállalkozások számára.
 
Milyen elképzelései vannak a térség turizmusának fejlesztésére, a szezon meghosszabbítására?

Intézményi oldalról erősíteni a Balaton Fejlesztési Tanács szerepét, hogy az minél jelentősebb források felett rendelkezzen akár közvetett, akár közvetlen módon. Éves nyitva tartású szállodák, turisztikai attrakciók kellenek és olyan települési környezet, ahonnan a szépség, tisztaság, rendezettség árad.

Lehetségesnek és szükségesnek tartja-e az önálló Balaton-régió létrejöttét?

Lehetségesnek tartom, de a fő cél inkább az, hogy mint kvázi régió, fejlesztési régió önálló feladattal, önálló forrásokkal rendelkezzen, különösen az EU-s források kapcsán.

Jogszabályi oldalról kell a régió, illetve a Balaton Fejlesztési Tanács szerepét növelni. Erősíteni kell a régió pozícióit a jogi értelemben vett régiók tekintetében és a megyék vonatkozásában.

Milyen módon tartja elképzelhetőnek az üdülési csekk biztosította lehetőségek kiszélesítését?

A belföldi turizmus erősítése igazi patrióta gazdaságpolitika. Aki Magyarországon költi el a pénzét, az nem viszi külföldre, ezáltal a balatoni kis-, mikrovállalkozások gyarapodnak, s ezáltal bővül helyben a foglalkoztatás. Ehhez a legfőbb eszköz az üdülési csekk, ezért a régi, bevált rendszer visszaállítása megkerülhetetlen.

 

OLDALTÖRÉS: Kepli Lajos

 

 

 

Kepli Lajos a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje. Környezetmérnök, jelenleg saját irodájában dolgozik vállalkozóként. A Jobbik balatonalmádi szervezetét vezeti.

Hogyan lehet új munkahelyeket teremteni a térségben? (Fiatal diplomások, szezonalitás kiküszöbölése.)

A Jobbik kiemelten fontosnak tartja a térségben is új munkahelyek létesítését. Feltámasztjuk a régióban az ipart egy a szerves hulladékok hasznosítására épülő környezetbarát üzem betelepítésével és további környezetkímélő tevékenységek idecsábításával. Ez az iparág óriási jövő elé néz, diplomásoknak, szakmunkásoknak és betanított munkásoknak egyaránt biztos megélhetést nyújt, és környezetünket sem terheli, így megóvhatjuk a Balatont.

Mit változtatna az önkormányzatiság feltételrendszerén?

Átláthatóbbá tesszük az önkormányzatok gazdálkodását. Megerősítjük a települési önkormányzatokat, visszaadjuk az iparűzési adót, és a személyi jövedelemadó nagyobb hányadát hagyjuk helyben. Szigorítjuk az önkormányzati vagyon elidegeníthetőségét, átvilágítjuk az érdekeltségükbe tartozó gazdasági társaságokat. A megyei önkormányzatok létszámát csökkentjük, hatáskörét pedig kiterjesztjük. Vezetését a települési önkormányzatok által választott testületre bízzuk.

Mit tenne a környezetvédelem érdekében a Balatonnál és mit az alternatív energiaforrások felhasználásáért?

A Jobbik környezetvédelmi kabinetvezetőjeként különös hangsúlyt fektetek a témára (lásd az első kérdésnél is). Támogatjuk az önellátó ház vagy közösség modelljét, alternatív energiaforrások hasznosításával és egyedi szennyvíztisztító berendezések engedélyezésével ott, ahol a csatornára rákötés nem megoldott. Az orvhalászatot radikális beavatkozással megszüntetjük. Jelenlegi formájában sem a szabadi repteret, sem egyéb környezetkárosító beruházásokat nem támogatunk.

Milyen elképzelései vannak a térség turizmusának fejlesztésére, a szezon meghosszabbítására?

A klasszikus magyar vendégszeretetre épülő magánszálláshelyek rendszerét erősítjük a wellnesshotel-építési láz ellensúlyozására. A multinacionális beruházások helyett a helyi idegenforgalmi vállalkozókat támogatjuk, akik a profitot helyben forgatják vissza, élénkítve a gazdaságot. Fejlesztjük a sport-, a horgász-, az öko- és a gyógyturizmust. Az emberek elől egyre inkább elzárt vízpartot felszabadítjuk, fokozatosan visszaadjuk közhasználatra.

Lehetségesnek és szükségesnek tartja-e az önálló Balaton-régió létrejöttét?

A Jobbik a régiók helyett az ezeréves megyerendszer erősítését támogatja. Nem látom értelmét az önálló régiónak azért sem, mert a fejlesztések választókerületünkben jelenleg is kirívóan egy centrumban összpontosulnak, melynek a többi harminc település látja kárát. Egy országgyűlési képviselőnek valamennyi települése egyforma fontos kell hogy legyen, ezért is tilos a Jobbikban az országgyűlési képviselői és a polgármesteri tisztségek együttes betöltése.

Milyen módon tartja elképzelhetőnek az üdülési csekk biztosította lehetőségek kiszélesítését?

Az üdülési csekket újból adómentessé tesszük a belföldi turizmus élénkítéséért. További bővítéseket hajtunk végre a gasztro- és borturizmus, az egészség- és gyógyturizmus, az öko-, a lovas és a vízi turizmus területein. Célunk, hogy az üdülési csekk segítségével a helyi emberek minél több bevételhez jussanak, és a balatoni turizmus újra virágzó ágazata legyen a nemzetgazdaságnak. A balatoni nyaralás pedig újra bárki számára elérhetővé válik.

 

OLDALTÖRÉS: Nagy Jenő

 

 

 

Nagy Jenő az MSZP országgyűlési képviselőjelöltje. 1994-98 között a térség egyéni országgyűlési képviselője, 2002-től a párt megyei listájáról került a parlamentbe.

Hogyan lehet új munkahelyeket teremteni a térségben? (Fiatal diplomások, szezonalitás kiküszöbölése.)

A munkahelyteremtés a térség, de talán az ország egészében is mindent megelőző feladat. Tovább kell csökkenteni az élőmunkára rakódó terheket. A munkahelyteremtő beruházásokat hosszú lejáratú, rendkívül kedvezményes hitelekhez kell juttatni. Aki kezdő diplomást foglalkoztat, annak ezt az adójában írják jóvá. A szezonalitás részbeni kiküszöbölése érdekében előnyben kell részesíteni az olyan szállodaépítéseket, illetve rekonstrukciókat, ahol jelentős kapacitást építenek ki konferenciák megrendezésére.

Mit változtatna az önkormányzatiság feltételrendszerén?

Több önkormányzatiságot, kevesebb hivatalt! Egy mai kistérséget nagyjából egy önkormányzati hivatalnak kellene kiszolgálni. Szolgáltató önkormányzatokat képzelek el, amelyek csak olyan feladatot kapnak az államtól, melyhez forrás is biztosított.

Mit tenne a környezetvédelem érdekében a Balatonnál és mit az alternatív energiaforrások felhasználásáért?

"Okos" környezetvédelmet tudok támogatni. Nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az itt élők is szeretnének fejleszteni, megélni. A Balaton-törvényt még finomítanám annak érdekében, hogy a tótól távolabbi települések is helyzetbe kerüljenek. A kárpótlással tönkretett Balaton környéki szőlőterületek revitalizációja érdekében gyors, azonnali állami beavatkozás szükséges! Az alternatív energiaforrások elterjesztése csak kiemelt támogatásokkal ösztönözhető, plusz rengeteg felvilágosító munkával.

Milyen elképzelései vannak a térség turizmusának fejlesztésére, a szezon meghosszabbítására?

Valamennyi, a Balaton térségében létező település kötelező jelleggel rendelkezzen idegenforgalmi fejlesztési koncepcióval. Ezt és a térségi együttműködést az idegenforgalmi célú fejlesztési pályázatokon való indulás feltételéül szabnám. A kistérségi és a régiós vonzerővel bíró rendezvényeket kell előnyben részesíteni. A jellegtelen tömegétkeztetés ellensúlyozására adókedvezményt adnék a cigányzenekarokat foglalkoztató éttermeknek. A TDM-szervezetek összefogásával szezonhosszabbító rendezvényeket kell szervezni.

Lehetségesnek és szükségesnek tartja-e az önálló Balaton-régió létrejöttét?

Szükségesnek tartom az önálló Balaton-régiót. Lehetségesnek is, ha az annyira hiányzó többpárti parlamenti összefogás legalább néhány ilyen fontos kérdésben létrejönne! Néha álmodni is kell!

Milyen módon tartja elképzelhetőnek az üdülési csekk biztosította lehetőségek kiszélesítését?

Az üdülési csekk adómentességének visszaállítása a belföldi turizmus tartós fenntartásának egyik feltétele lehet. A felhasználói kört visszaszűkíteném arra a körre, amire kitalálták: szállás, étkezés. Ha lesz társadalmi béke, akkor lesz gazdasági növekedés. Ha lesz gazdasági növekedés, akkor majd a növekvő adóbevétel lehetővé teszi az újbóli teljes adómentességet is. Ez valamennyiünk érdeke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!