Belföld

2010.02.05. 18:48

Jeges sportok hétvégéje a Balatonon

Balaton - Kedvező időjárás esetén a hétvégén a tó több településén is tartanak korcsolyás programokat. A legtöbbet kijelölt korcsolyapályák területén. Az első alkalommal esedékes átcsúszás el is maradhat.

Munkatársainktól

Már hagyományossá válik Balatonalmádiban a jégkarnevál, sokan hónapokig várnak arra, hogy ismét egy jót korcsolyázzanak. A hétvégén  Balatonfüreden is rendeznek programokat a kijelölt korcsolypályákon. Szombat délután szervezik meg negyedszer a Révfülöpi Rianás elnevezésű programot, mely főként a parton zajik és gasztronómiai örömöket is kínál. A tihanyi Belső-tó jege szinte mindig biztonságos, oda is érdemes ellátogatni.

Ha az időjárás nem zavarja meg a tervek végrehajtását, akkor szombaton először szervezik meg Badacsonyban a BalatonátCsúszás elnevezésű  programot. Ezen bárki bármilyen sporteszközzel indulhat, vagy akár gyalog is totyoghat.

Átúszás helyett átcsúszás

Az öregek szerint hajdan szekerekkel keltek át telente a befagyott Balatonon. Nem egészen fél évszázada a déli parton rendszeresek voltak a jégkarneválok, melyeken maskarások élvezték a befagyott tófelszínt. Régen volt  olyan telünk, amikor igazán vastagra hízott a jég, manapság azonban nem árt az óvatosság!

Kardos Gábor, a Badacsonytomaji Szörfklub SE vezetőségi tagja gondolt egyet és a neten közreadta, hogy a Balatont télen is át kellene úszni, pontosabban: csúszni. Az ötlet fergeteges sikert aratott, rengeteg érdeklődő harapott rá a témára, kissé talán meg is rémítve ezzel a szervezőt. Az időjárási viszonyok ugyanis nagyságrendekkel jobban befolyásolják ezt a rendezvényt, mint a nyári átúszást, nem beszélve a rianásokról, vagyis a terepviszonyokról.

Mindent figyelembe véve a rendezők úgy döntöttek, hogy a BalatonátCsúszás első próbakörét szombaton kora délután indítják el. Ekkor a badacsonylábdihegyi strandról indul a mezőny (jégvitorlások, korcsolyázók, hódeszkások, jégszörfösök, gyalogosok, az előzetes jelentkezések szerint harmincan), és Szigliget lesz a célpont. Az átcsúszók előtt gleccsermászásban tapasztalt profi hegymászók biztosítják és egyben mutatják majd a biztonságos útvonalat. Vasárnap, amikor jobb idő várható, a badacsonytomaji strandról siklanak, csúszkálnak át a résztvevők Szigligetig.

Kardos Gábor lapunknak elmondta, a rendezvény hagyományteremtő, amelyet később szeretnének jelmezkarneválos felvonulássá fejleszteni, illetve természetesen a klasszikus útvonal majd a déli partra történő átérés lehet.
Az idén a legfontosabbnak azt tartja, hogy kifejezzék az érdeklődők, a téli Balaton vonzóbb, varázslatosabb és titokzatosabb, mint a nyári változat. Emiatt kérnek mindenkit, hogy gumimatracot, úszógumit, karúszót vigyenek magukkal, hogy éreztessék: nem kizárólag nyáron látogatható a tó, hanem télen is érdemes igénybe venni a csodaszép természeti képződmény lehetőségeit.

- A vízirendészetnek nincs jogi eszköze arra, hogy bármilyen rendezvényt, így a Balaton-átkelést megakadályozza, azzal viszont mindenkinek tisztában kell lennie, hogy azon saját felelősségére vesz részt - mondta a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője érdeklődésünkre.

Horváth László alezredes közölte: jelenleg felelősséggel csak azt tudják ajánlani, hogy a part menti területeken, a kijelölt helyeken korcsolyázzanak a sportolni vágyók, mert azokon a helyeken biztonságos vastagságú a jég.

A hétvégére meghirdetett I. BalatonátCsúszással kapcsolatban arról beszélt, hogy a szervezőknek fokozott felelősségük van a rendezvényen részt vevők biztonságáért, de mindenkinek a saját döntése, hogy azon részt vesz-e, megkockáztatja-e az átkelést.

A gond leginkább az, hogy a hét elején napközben néha plusz három-öt Celsius-fok volt a hőmérséklet, ami olvasztotta a jeget. Az éjszakai erős lehűlések ellenére nem hízott kellően a jég, mert a korábban ráhullott nagy mennyiségű hó leszigetelte a felületét. Gondot okozhatnak a rianások, a tágulások, valamint a torlódások, amik miatt elvékonyodhat a jég, ezért a tó közepe életveszélyesnek számít.

A meteorológusok például arról számoltak be, hogy Siófoknál a parttól 300-400 méterre már nagyon ijesztő-en ropog a jég, a vasatagsága sem a legmegfelelőbb. Az alezredes szerint elvileg elképzelhető olyan hosszan tartó hideg, hogy megfelelő vastagságúra hízzon mindenhol a jég, de azt senki nem tudja garantálni, hogy mindenhol biztonságos legyen.

A Balatonon sok helyen a jég vastagsága még most is eléri a 14-18 centimétert, de a minősége többségében rossz. A tó körül hat somogyi, öt veszprémi és egy zalai parti városban, illetve másik három kistelepülésen (Balatonberényben, Balatonmáriafürdőn és Révfülöpön) vannak kijelölt korcsolyapályák.

- Szinte minden évben akad olyan ember, aki átszeli a befagyott Balatont, de tömegekről nem beszélhetünk  - hangsúlyozta. Ha valaki úgy gondolja, hogy a füredi Esterházy strandról átgyalogol a siófoki aranypartra, megteheti, ha a jogszabályokat nem sérti meg, de ahogy elhagyta a kijelölt partszakaszt, onnantól kezdve övé a felelősség - hangsúlyozta az alezredes. 

 

Az egészséges emberek télen is szívesen mozognak a szabadban, sokan évente elutaznak a környező országokba, hogy felcsatolhassák a  sítalpakat. Ebben az évben az időjárás a kegyeibe fogadta a síelőket, az eplényi pálya korszerűsödött, és a hóágyúknak köszönhetően szép vastag hó borítja. 

A korcsolyázás sem elérhetetlen, több városunkban működik pálya. Régebben az iskolák szabadtéri sportpályáin rendszeresen alakítottak ki korcsolyázóhelyeket, melyeken az egész település apraja-nagyja tolongott a szabad perceiben. Újabban ez nem szokás, amiben valószínűleg ludas lehet a vízdíj is, aligha érné meg az iskolának, hogy ingyenes pályát nyisson.

Maradnak a természetes vizek, melyekről fontos tudni, hogy veszélyesek. A Balaton egyes partszakaszain azért nem jelölnek ki soha korcsolyapályát, mert a vízben a tavat tápláló források mozognak, melyek elvékonyítják a jeget. 

A természetes vizek veszélyesek, ezt mindig szem előtt kell tartanunk, mielőtt felcsatolnánk a korcsolyánkat. A kijelelölt helyeken is csak akkor sportoljunk, ha az adott időpontban nem tiltják. Az élő víz veszélyeit nem szabad lebecsülni.

Varga Ibolya

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!