Belföld

2009.10.14. 15:49

A gyűlöletbeszéd ellen szerveznek gyertyagyújtást a Fidesz-központ elé

Budapest - A gyűlöletbeszéd elleni tiltakozás jegyében kezdeményez csendes gyertyagyújtást csütörtökre a Szentkirályi utcába, a Fidesz központja elé a Demokratikus Hálózat - tájékoztatta az MTI-t a VIII. kerület szocialista polgármesterjelöltje, aki az MTI-hez eljuttatott szerdai levele szerint jelölttársait és a józsefvárosiakat is meghívta az eseményre.

MTI

Komássy Ákos azt írta: a rasszizmus szavakban és eltűrt megjegyzésekben sem fér bele a demokráciába. Emlékeztetett: 1944. október 15-én nyilas hatalomátvétel történt Magyarországon, amely - mint fogalmazott - szégyenfoltja hazánk történelmének. A polgármesterjelölt szerint tragikus, ha a rendszerváltás után 20 évvel ezeket az eszméket valaki hangoztatja, "márpedig Molnár Oszkár, Edelény polgármestere erre vetemedett".

Aláhúzta: Józsefvárosban nagy hagyományai vannak a különböző etnikumok és felekezetek együttélésének, ezért a "gyűlöletbeszéd ellen mindannyiunk tiltakozására szükség van".

A Demokratikus Hálózat néma, mécseses demonstrációt tart a nyilaspuccs 65. évfordulóján "a Fidesz-politikusok utóbbi időben nyilvánosságra került rasszista, antiszemita, homofőb közszereplései miatt".  

A nap folyamán Török Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője Budapesten, a Fidesz Szentkirály utcai központi hivatala előtt tartott sajtótájékoztatón bejelentette: a Demokratikus Hálózattal közösen az Európai Néppárt állásfoglalását kérik, elfogadható-e, hogy a XXI. században az Európai Néppárt pártcsaládjához tartozó egyik szervezet országgyűlési képviselője "antiszemita, rasszista, homofób kijelentéseket tegyen".

A múlt héten kapott országos nyilvánosságot az edelényi televízió egy korábbi felvétele, amelyen a település polgármestere többek között azt mondta: "szeretem Magyarországot, szeretem a magyar embereket, és én előtérbe helyezem a magyar érdekeket a globális pénztőke, ha úgy tetszik a zsidó nagytőkével szemben, ami be akarja kebelezni az egész világot és főleg Magyarországot".

Korábban Molnár Oszkár egy képviselő-testületi ülésen úgy fogalmazott: a cigány többségű településeken a terhes nők szándékosan ártanak születendő gyereküknek.

Molnár Oszkár a melegekről is kifejtette véleményét. Majd a börtönben megtudja Szetey Gábor, hogy milyen az, amikor a melegek házasságot kötnek - utalt a polgármester a Gyurcsány-kormány egykori államtitkárára, aki nyíltan felvállalta másságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!