Belföld

2009.07.23. 17:37

Magyar médiaművész sikere egy londoni képzőművészeti pályázaton

Budapest/London - KissPál Szabolcs médiaművész Párhuzamos tekintetek című munkája nyerte a Londoni Magyar Kulturális Központ (LMKK) képzőművészeti pályázatát - közölte az LMKK csütörtökön az MTI-vel.

MTI

Mint azt Páldi Lívia, a Műcsarnok vezető kurátora, a londoni bíráló bizottság egyik tagja az MTI-nek elmondta, KissPál Szabolcs alkotása felelt meg leginkább a kiírás követelményeinek, nevezetesen a magyar és a brit kulturális találkozási pontok megjelenítésének.

KissPál Szabolcs a köztéri szobrok rituális szerepét vizsgálta három világhírű ember köztéri szobrán keresztül, vagyis azt, hogy ezek az alkotások mennyire építik, gazdagítják a közösségi emlékezetet. Lefotózott három olyan szobrot, amely mindkét fővárosban, Budapesten és Londonban is megtalálható: Bartók Béla zeneszerző, Winston Churchill brit politikus és Raoul Wallenberg svéd diplomata köztéren álló emlékművét.

"Az egybeesés nemcsak kulturális értékek közös elfogadását jelenti, hanem találkozási pontokat jelöl meg a történelmi és a jelenkori közösség emlékezetében" - jegyezte meg a vezető kurátor.

Páldi Lívia magyarázata szerint a művész a "látás technológiáját" mutatja be, azt, hogy mit is közvetít a kép a szobor helyzetéről parkban, köztéren. Mit jelent a köztér, s mennyire gondolják azt a szobrokkal együtt környezetük részének az emberek. A médiaművész Bartók Béla alakját videóinstallációval kiemeli a másik két személyiség szobráról készült fotók közül - tette hozzá a művészettörténész.

A pályázat nyertesének kiállítását novemberben lehet megtekinteni a Londoni Magyar Kulturális Központban.

KissPál Szabolcs Marosvásárhelyen született 1967-ben. A kolozsvári képzőművészeti akadémián festő szakon diplomázott, majd a Magyar Képzőművészeti Egyetemen - ahol most tanársegéd - posztgraduális képzésen vett részt előbb festő, majd intermédia szakon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!