Balatonkenese

2014.07.22. 14:35

Nyitva volt az aranykapu Balatonkenesén

Komolyzenét szólaltatott meg a Pannónia Citerazenekar a Széchenyi parkban a hétvégén, amely a Balatoni Kapunyitó egyik kiemelkedő eseménye volt – értékelte fellépésüket a főszervező Győrfi Károlyné.

Kovács Erika

A Közművelődési Intézmény igazgatója július 11. és 20-a között sok önkéntes segítőjével szervezte meg a nagyszabású programot, a XII. Kapunyitót, amely az idei nyári szezonban is a település nagy tömegeket vonzó eseménye volt a Széchenyi parkban. A képzeletbeli kapu a Balatonnál ismét szélesebbre nyílt, a tavalyinál nagyobb létszámú, gyakran telt házas közönség igazi fesztiváli hangulatú program részese lehetett. A Kapunyitó azzal a széles körű civil összefogással és önkéntes segítőkkel lehetett sikeres, amely példátlan az elmúlt évekhez képest – fogalmazott Győrfi Károlyné.

A műfaji sokszínűség, a különböző korosztályoknak biztosított programok mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy sokan nagyon jól érezték magukat. A Kapunyitó kulturális jellegét hangsúlyozták a néphagyományokra építő citera- és pogácsanapon, óriási sikere volt a citeratábor által szerkesztett gálaműsornak. A napokban nyitotta ki kapuit az I. Országos Citeratábor, melyre az országból érkeztek résztvevők, így Szatmárnémetiből, Pécsről, Sárbogárdról, Balatonvilágosról, Nagyrédéről, Tiszakécskéről, Szentlőrincről, Tiszajenőről, Hatvanból, Cserszegtomajról, Hortról, és természetesen helyi, kenesei résztvevői is voltak a tábornak szép számmal.

A szombati gálaműsorban, a tábori csokorban valamennyi táborlakó, citerások, népdalosok, néptáncosok részt vettek. A legfiatalabb résztvevő hatéves volt, a legidősebb közel a nyolcvanhoz. A záró műsorban balatoni dalcsokrot is előadtak nagy siker kíséretében. A Fabatka Játszóház ötletes, népi jellegű programjai iránt rengeteg gyerek érdeklődött, ahogy az ökörsütés körül is nagyon sokan várakoztak a finom falatokra. Régi hagyományt elevenítettek fel a pogácsasütéssel, amit helyben felállított kemencében régi receptek alapján készítettek el a kenesei nagymamák, asszonyok, akik alig győzték a munkát, pedig több mint 100 kilogramm lisztből sütöttek többféle ízesítésű pogácsát.

Nagy érdeklődés kísérte a Kenese Szépe megválasztását, 13 hölgy közül Kiss Anna Cecíliát választották legszebbnek, aki Budapestről érkezett, minden nyáron Balatonkenesén nyaral. Első udvarhölgy a szintén budapesti Amati Alexandra, a második udvarhölgy pedig Németh Barbara győri lakos lett.

Gondoltak a szervezők a könnyedebb műfaj kedvelőire is, akiket Kiki szórakoztatott, majd igazi fergetegpartiban lehetett része a közönségnek.

Vasárnap kenesei tehetséges fiatalok mutatkoztak be, nosztalgiazenével a Lux73 zenekar, majd a Bikini élő nagy koncertje zárta a nagyszabású fesztivált.

 

Fejős Éva az életben a jót keresi

Mi lehet vajon Dalmával, aki hazajött Kubából? – tette fel a kérdést, utalva egyik regénye szereplőjére Fejős Éva író, kiadó, aki a könyvtár udvarán a Balatoni kapunyitón találkozott olvasóival. Arról beszélt, hogy a szórakoztató irodalmat képviseli, az életben a jót látja meg, a jó történetekre szavaz, azt kedveli, ha regényei elrepítik egy olyan világba, ahol bármit megélhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!