Balatonkenese

2014.11.25. 17:45

Márton-nap Kenesén - Libát, újbort kínáltak, gyerekek és felnőttek lapmionoztak

Fontosnak tartjuk, hogy már a gyerekek megismerkedjenek a hagyományokkal – hangsúlyozta a főszervezők képviseletében Thury Attiláné, a Nők a Balatonért Egyesület (NABE) Balatonkenesei-Akarattyai csoportjának vezetője, a Kultúra Házában, a közelmúltban.

Kovács Erika

A vidám hangulatú Márton – napi találkozó hatalmas sikert aratott a településen. A hagyományőrzés jegyében rendezett összejövetelt a Kippkopp Óvoda „Aprófalva” elnevezésű csoportjaja nyitotta meg, Andrejkáné Dalman Szilvia és Hódos Zoltánné óvodapedagógusok – akik egyben a NABE tagjai is – vezetésével.

A Márton – nap történetéből: Andrejkáné Dalman Szilvia adott ízelítőt, akik felidézte a hagyomány eredetét, a szokásokat. Nagy sikert arattak a kézműves foglalkozások, amelyeken ugyancsak a NABE tagok vezetésével lehetett részt venni: Összesen öt lehetőség közül lehetett választani, lehetett lampiont, libabábot készíteni, a gyerekek nagyon élvezték a Ludas Matyi és lúd hajtogatást, a libás kirakójátékot, a kukorica morzsolást. Aki legalább négy foglalkozáson részt vett és ezt igazolólappal jelezte is, kapott ajándékba csokoládét.

Felelevenítették a régi szép, hagyományőrző táncokat a Márton - napi rendezvényen a gyerekek óvodapedagógusok vezetésével, majd különféle libás játékokkal szórakoztatták őket a szervezők, ahol az apróságok vágták, színezték és kirakták a figurákat

A táncházba a szervezők képviseletében Vargáné Dobó Katalin óvodapedagógus hívta a szép számú érdeklődőt, ahol régi, szép táncokat elevenítettek fel. Hosszú sor állt a libás témájú totó kitöltésénél és az eredményhirdetésnél, ahol Thury Attiláné fogadta a közönséget. A gyerekek örömmel vették át a pontos megoldásokért járó jutalmakat.

Egész nap teltházzal büszkélkedhetett a Tátorján Játékvár játszóháza, és hosszú sorok kígyóztak a libás finonságok előtt, amiket a NABE tagok készítettek, kínáltak libatepertőt,libazsíros kenyeret, ludaskását, házi süteményt. A felnőttek a Kelet-Balatoni Borrend tagjainak jóvoltából megkóstolhatták a rendkívül finom új borokat az esti órákban pedig vidám, nagy tömeget vonzó lampionos, színpompás felvonulás zárta az élményteli rendezvényt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!