Balatonkenese

2014.04.15. 17:00

Megszűnt a kemping

Balatonkenese – Harminc év után megszűnt a vízparti Honvéd Kemping, ahol évente ezerhatszáz kispénzű, főleg honvédelmi dolgozó és családjaik, valamint nyugdíjasok pihentek, gyerektáborokat szerveztek.

Kovács Erika

Az üzembentartó kiköltözött, az emberek sajnálkoznak, amiért a honvédelmi tárca ingatlanértékesítési honlapján eladásra szánt a terület. Meg nem erősített információnk szerint kikötő lehet a helyén. A szaktárca az okokra későbbre ígért választ.

– Generációk kedvelt üdülőhelye volt a Honvéd Kemping, amit a Honvéd Vitorlás Egyesület (HVE) üzemeltetett, és ott társadalmi munkában gondnoki tevékenységet látott el a Honvéd Kempingbarát Egyesület (HKE) – mondta Sass Ferenc, az egyesület elnöke, aki a kemping gondnoka volt. Ők részt vettek a terület rendben tartásában.

A kempinget 2001-ben megnyitották más vendégek előtt is, így nemcsak honvédelmi dolgozók nyaralhattak a balaton-parti területen. A létesítmény önfenntartó volt, ezért tíz éve egy fillért sem kellett ráköltenie a szaktárcának – hangsúlyozta Sass Ferenc, aki elmondta: a HM rekreációs igazgatósága korábban azt közölte velük, hogy a kemping az ő kezelésükbe került és így maradhatnak. Aztán 2013. december 17-én kiderült, hogy a rekreációs igazgatóság csak papíron kapta meg a kempinget és semmilyen jogot és lehetőséget nem adtak az üzemeltetést illetően. A Honvédelmi Minisztérium nem állt el a korábbi szándékától és kiállt a kemping takarékossági okokból történő felszámolása mellett.


Nem értem, miért kellett ezt az önfenntartó létesítményt bezárni? - mutat az üres kemping felé Sass Ferenc, aki társaival együtt társadalmi munkával építette-szépítette a területet (Fotó: Stieger Ádám)



A területet végül az üzemeltető vitorlás egyesülettől visszavette, mivel tíz éves szerződése tavaly december 31-én lejárt. Sass Ferenc azt mondta, hogy a honvédelmi vezetés a hosszabbításról hallani sem akart. A kempingbarát egyesületet a kemping területének elhagyására szólították fel, 90 napot hagyva a távozásra, és ezalatt havi 240 000 forint bérleti díj megfizetésére kötelezték a szervezetet. Ezért azonnal nekifogtak a költözésnek, vitték, bontották az odahelyezett és épített lakókocsikat, sátrakat, hajókat, valamint a faházakat és idén január 31-én a kempinget átadták a HM Vagyongazdálkodási Hivatal képviselőjének. Szomorú vége lett a családok ezrei által kedvelt pihenőhelynek – mondta.

Adorján Árpád nyugállományú ezredes, a vitorlás egyesület elnöke kérdésünkre, hogy igaz-e az értesülésünk, miszerint többször is elmulasztották a közüzemi díjak megfizetését, elmondta: a közüzemi tartozás igaz, de jóval kevesebb volt, mint amennyi értékben megvalósítottak a kemping területén úgynevezett értéknövelő beruházásokat, és ez az összeg a korábban megkötött szerződés értelmében leírható lett volna. A jogvitát a Fővárosi Törvényszéken folytatták, ahol a vitorlás egyesület pert nyert. Szerződésüket mégsem hosszabbították meg.

A terület most üres, mi lesz a sorsa, később dől el. A HM EI Zrt. ingatlanértékesítési honlapján eladásra kínálják a területet. A szaktárca kérdésünkre későbbre ígért tájékoztatást. Azzal az eddig meg nem erősített információval kapcsolatban is választ várunk, hogy vitorláskikötő épül-e a kemping helyén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!