Balatonkenese

2014.08.17. 11:40

A szabadság állt a középpontban a PartFesztiválon

Balatonkenese - Kapaszkodj Istenbe, mint a madár: amikor énekel, remeg alatta az ág, de tudja, hogy tud repülni idéződtek fel Don Bosco nagyszerű gondolatai, és váltak életté játékban, pihenésben, imádságban, bulizás közben és tanító előadások alatt is az idei PartFesztiválon.

Toldi Éva

A szabadság volt a kulcsgondolata a Szalézi Ifjúsági Mozgalom által a Part üdülőben megrendezett találkozónak, amelyen a szélrózsa minden irányából érkezett több száz fiatal vett részt. Lazító tábornak, pihentető együttlétnek is nevezhetnénk az eseményt, amely igazi lelki töltekezést, eligazító, továbbgondolásra serkentő kikapcsolódást nyújtott a fiataloknak. A sportos, bulizós és lelki eseményekben gazdag programokban megfogalmazódott: az igazi szabadság sohasem korlátlan, és csak belső fékekkel válik igazán élvezhetővé.

Az igazi szabadság mögött mindig ott van Isten gondviselő szeretete és irgalma. Misquitta Claudius indiai származású szalézi atya mindjárt a tábor nyitó szentmiséjén erről elmélkedett. Felidézte a szalézi rendalapító, Don Bosco egy történetét a bandavezér ifjúról Misi Magonéról, aki Bosco közösségében rádöbbent: mindannyian Istentől kaptuk az életet, szabadságunkat, s ezért felelősséggel tartozunk, miként élünk, mire használjuk fel talentumainkat. Az emberek legtöbbször csak önmagukkal foglalkoznak, a maguk jólétét állítják a középpontba.

Lendvai Zoltán, a „gördeszkás rédicsi plébános” végigtáncolt hallgatósága előtt gördeszkáján. Fotó: Toldi Éva

Az igazi szabadság, ha ezt fölül tudjuk múlni, legyőzzük önzésünket. Ha le tudjuk tenni az okostelefont, megszabadulunk az internet, a facebook megkötözöttségétől és beszélgetünk, találkozunk egymással, elcsendesedve pedig önmagunkkal is. Erre buzdított Nagyboldogasszony ünnepén az ünnepi szentmise meghívott főcelebránsa, dr. Márfi Gyula érsek is, aki kiemelte Mária áldozatos szolgáló szerepét Jézus mellett és a tanítványok között. Ma sokan a szabadságot felelőtlenül élik meg, mondta, szélsőséges és önző módon, a szerelemben, a családban is, és gyakran Isten teremtő szándékával szembefordulva (gender ideológia).

A hatnapos PartFesztiválon, amely vasárnap zárult, a játékokban, a sportprogramokban, az olasz Mirco Castello vidám táncműhelyében, a keresztény rock- és popegyüttesek hajnalba nyúló koncertjein, a vidámság elvarázsolt perceiben is mindenki megérezhette azt a szalézi szellemiséget, amely szelídségével egybeölelte a hatnapos fesztivál résztvevőit. Számos kiváló előadó is segített a testi kikapcsolódás mellett a lélek felszabadulásához és sok-sok hasznos ismeret megszerzéséhez.

Rendkívüli érdeklődés kísérte például Görög Ibolya protokoll-tanácsadó humoros, fiatalok nyelvén szóló előadását, amelyben a felnőtt élet kezdetéhez adott hasznos viselkedési, öltözködési tanácsokat. Vitális Gábor szalézi atya Don Bosco életéről, a szalézi nevelésről szólt, kiemelve a rendalapító legjelentősebb újítását, az „oratóriumot", amely a játék, a vidámság, a tanulás és egyben a keresztényi élet közösségi terének a helyszíne máig. Csókay András agysebész a megélt kereszténység küzdelmeinek stációiról beszélt.

Dr. Glovitzki Eszter a hívő orvos és az ötgyermekes édesanya szemszögéből elemezte a szerelem biokémiáját, a hormonok szerepét a szerelemben. Vendég volt a parton Lendvai Zoltán, a „gördeszkás rédicsi plébános", aki a hálaadás fontosságáról szólott, majd lazításképpen végigtáncolt hallgatósága előtt gördeszkáján. Szó volt továbbá egyház és társadalom, egyház és politika kapcsolatáról Ábrahám Béla szalézi tartományfőnök és Hölvényi György EU-parlamenti képviselő részvételével. A PartFesztivál hálaadó szentmisével zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!