Balatonkenese

2015.02.03. 16:35

Kultúra napja Kenesén - Fontos a múlt és az érték

A kultúra jelentőségről beszélt Tömör István polgármester a közelmúltban a kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen a kultúra házában.

Kovács Erika

– Az információrobbanás korszakában élünk egy globalizálódó világban, amikor a médiából, az internetről általános értékzavar, sokszor fejtetőre állított értékek vesznek körül minket – hangoztatta a polgármester. Azt mondta, egy ilyen világban különösen nagy szükség van kapaszkodókra, igazodási pontokra, hogy a helyes értékrendet fel tudjuk állítani. Azt mondják: „A fa a szél, a szélvihar támadásaira gyökereivel válaszol”. Nekünk is ebben az értékzűrzavarban, vagy az értéktelenség zűrzavarában fontos visszanyúlnunk gyökereinkhez – fogalmazott, majd hozzátette: 1000 éves múltunkat, a folytonosságot szimbólumokkal tudjuk kifejezni. Ilyen a magyar korona, a Himnusz. A kultúra napja annak állít emléket, amikor Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én befejezte a Himnusz írását.

Szép kultúra napi műsort adtak a Pilinszky János Általános és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai (Fotó: Penovác Károly)

– Szívből kívánom magunknak és mindazoknak, akik a magyar kultúráért felelősséggel tartoznak, akik nem kis erőfeszítések árán teszik a dolgukat, hogy a mai nap igazi ünnep legyen, azzal a tudással és szent meggyőződéssel, hogy amit teszünk, azzal népünket, nemzetünket, jövőnket szolgáljuk! – vélte.

Ünnepi beszéde után átadta a Balatonkenese kultúrájáért-díjat, amit Vági Károlyné pedagógus és a Pannónia Citerazenekar kapott meg, köztük Bagi Barnabás, Bódi György, Nagy István, Szlaboda Tibor, Bollók Attila és Cservék József. Az együttes 1982-ben alakult meg. A zenekar tagjai mindannyian elkötelezett hívei a népzenének, így több tagja tanítja is a népzenét iskolás gyermekeknek. A zenekar számos verseny és fesztivál nyertese itthon és külföldön egyaránt. Az ünnepségen Mók Mihály kultúrtörténész Akarsz-e játszani címmel emlékezett meg a kultúra nagy személyiségeiről, illetve közvetítőiről, majd Juhász Viktor fényképész Rím című kiállítását nyitotta meg Nagy Krisztina. Az ünnep hangulatát a Pilinszky János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és Meskó Bánk műsora tette emlékezetessé. Az ünnep kiemelkedő eseménye volt, amikor Tábori György, a kulturális bizottság elnöke elődjére, Hajagos Árpádra emlékezett, aki sokat tett a város kultúrájáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!