Balatonkenese

2014.10.28. 16:55

Szent Orbán emlékére szobrot avattak

Alapításának ötödik évfordulóját ünnepelte október 25-én a Kelet-balatoni Borlovagrend.

Kovács Erika

Összesen huszonhat borlovagrend tisztelte meg jelenlétével az ünnepséget, akik a rájuk jellemző viseletben jelentek meg. Rajtuk kívül részt vettek a programon a környező települések borbaráti klubjainak képviselői is.

Megáldotta Szent Orbán szobrát Balázs Pál katolikus címzetes apát a borlovagrendi ünnepségen Balatonkenesén (Fotó: borlovagrend)

A születésnap alkalmából a település központjában felavatták Szent Orbán szobrát a civil adakozók és a borren-di tagok összefogásának köszönhetően. Szent Orbán a szőlőművesek, kádárok védőszentje volt. A szobrot Balázs Pál katolikus címzetes apát és Németh Péter református lelkész áldotta meg. A köszöntőkben elhangzott: Kenese régi szőlőtermő vidék, a bor- és szőlőtermesztés kultúrája az utóbbi években, köszönhetően a borrend sikeres működésének, újra népszerűségnek örvend. Borlovagokat is avattak a hagyományoknak megfelelően, idén Juhász Tibor és Mátyás Ilona tett esküt a nagy tanács előtt. A jubileumi ünnepséget megtisztelte jelenlétével Terts András, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnöke is a rendezvény fővédnökeként, és méltatta a borrend régióban kifejtett tevékenységét. Győrfi Károly alapító, nagymester névre szóló kerámiát ajándékozott a borrendi tagoknak az ötéves működés emlékére, és Borrend Érdemérmet adományozott Kürthy Ibolya kincstárnoknak és Keresztes János zászlóőrnek. Az ünnepség fényét emelte Matus Mihály tárogatóművész és a helyi Szivárvány Népdalkör előadása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!