Balatonfűzfő

2017.03.09. 16:50

Őrzik a hagyományt a fűzfői apróságok

A Szivárvány Óvoda és Bölcsőde Árpád úti tagintézményébe járó apróságok és az intézmény dolgozói mindennapjainak szerves része a néphagyományok őrzése és ápolása.

Szendi Péter

Ennek jegyében nemrégiben a gyerekek nagy örömére kiszebábokat égettek, ezzel is várva a tavaszt, búcsúztatva a telet. Ez az esemény is a gyerekek életkori sajátosságainak megfelelő információk gyűjtésével indult. Évről évre a gyerekek egymásra örökítik át a felnőttek segítségével a hagyományokat.

A bölcsődébe járó gyerekek évről évre egymásra örökítik át a felnőttek segítségével a hagyományokat
Fotó: Szendi Péter

Múlt heti témájuk a kiszézés és villőzés volt, mindez a busójárás és farsangi időszak folytatásaként, lezárására. Az eredetileg szalmából alkotott kiszebábukat ők papírból készítették, ami náluk az óvodában praktikusabb. Ezekre az óvó nénik ráírták azokat a rossz tulajdonságokat, amelyektől a gyermekek meg szeretnének szabadulni.

Az udvaron a két csoport közösen, óvónői tűzgyújtás után elégette ezeket a papír kiszebábokat versek és énekek előadása mellett, mindenki a sajátját. A kiszebábok "eltüntetése" tájegységek szerint változik, valahol a vízbe dobják azokat, ők az égetés mellet döntöttek. Ezt követte a villőzés, azaz a tavaszváró zöldág feldíszítése. A gyermekek a kisze hamvai körül álltak, tavaszt varázsolva, énekelve, versekkel, közös körjátékokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!