Balatonfüred

2014.06.24. 13:09

Rejtélyes fertőzés: a tó tiszta, de egy kikötő vize lehet piszkos

Megyei körkép – A szombati úszás napja rendezvénynek vannak kötelező előírásai, ennek egyik kiemelten fontos része a vízminőség vizsgálata.

Novothny Ottó

Most is megtörtént és a protokollnak megfelelően ezután is együttműködünk azokkal a szervekkel, melyek elvégzik az említett vizsgálatokat – mondta a Naplónak Szántó László, a rendezvény szervezője. – Egyébként is számunkra három feltételnek kell teljesülnie a nyílt vízi programok lebonyolításánál: biztonság, biztonság, biztonság.

Az előzményekhez tartozik, hogy a hétvégi úszás napja program után több résztvevő megbetegedett. A hasmenéses, kiszáradással járó tünetek miatt azonnal megkezdődött a Balaton vizének alapos vizsgálata. Sokan aggódnak amiatt, hogy fürödhetnek-e a tóban, illetve részt vehetnek-e a közeljövőben rendezendő nyílt vízi rendezvényeken a fertőzés veszélye nélkül. Szántó László több évtizedes „barátságban” van a Balatonnal. Ő a főszervezője a Révfülöp-Balatonboglár közötti átúszásnak, illetve ő vezényelte le az úszás napja vízi programjait is.

- Ami nagyon fontos tudnivaló: a Balaton nincs lezárva, abban bárki megfürödhet, ráadásul szinte bárhol – kezdte a sportszervező. Felvetésünkre, mely szerint a rajt előtti zuhanyzáshoz a tóból szivattyúzták a vizet, a szervező kijelentette: – Ez mindig így történik. A Balaton minősége kiváló. Nyilvánvaló, hogy a vízzel azonos hőmérsékletű zuhanyozás kötelező része az indulásnak, hiszen a beugrással járó hirtelen lehűlés veszélyes is lehet. Ahogy egyébként az is egyértelmű, hogy ebből a vízből, ahogy a Balatonból sem, nem iszik az ember.

Azzal kapcsolatban, hogy erre miért nem figyelmeztették a résztvevőket, kifejtette: – Több évtizedes gyakorlatról van szó, biztos vagyok benne, hogy nem ez okozta a problémát. Az esettel kapcsolatban megkérdeztük Németh Zsoltot, a Balatonfüred-Tihany közötti öbölátúszás szervezőjét, aki több szempontból is sajnálatosnak tartja az esetet. – Rossz a hír, mert a kisgyerekek első balatoni élménye kudarc, illetve a történet sugallata is káros. Pedig a Balaton vize soha nem volt ilyen tiszta, abból valóban inni lehet. Más kérdés, hogy nem egy szinte teljesen zárt kikötőben, ahová felelőtlen emberek „belerondítanak”. Egyszerűen rossz volt a helyszín megválasztása, a szó szerint álló közegből zuhanyozáshoz kiszivattyúzott vízben tömény mennyiségben lehetett az a kórokozó, ami a betegségeket okozta. Az esetet ettől függetlenül a helyén kell kezelni, nem szabad túlértékelni. Mindenki készüljön a szabadvízi eseményekre, ettől a szerencsétlen történettől függetlenül a Balaton egyedülálló kikapcsolódást nyújt mindenkinek.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve kedden közleményt adott ki a fertőzéssel kapcsolatban. Ebben az áll, hogy az úszóviadal utáni, június 23-án vett minták gyorsvizsgálatai alapján mind a verseny helyszínén, mind a közeli Kisfaludy strandon kiváló a víz minősége. A megbetegedések okát még keresik.

Ágoston Ferenc elmondta, a két füredi strandon utoljára június 16-án történt mintavétel, ekkor a Veszprém megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve rendben találta a strandok vizét. Ezért teljesen kizártnak tartja, hogy a halpusztulásnak, illetve a víz minőségének köze lehetett volna a verseny napján történt megbetegedésekhez, annál is inkább, mivel a halpusztulás több héttel korábban történt.

a Naplónak megerősítették, hogy sem a megyei kórházba, sem az ajkai Magyar Imre Kórház fertőző osztályára nem kerültek a balatonfüredi Európa-kupa után versenyzők.

A Balaton vízminősége biológiai és ökológiai szempontból kiváló - közölte a Naplóval a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontja Balatoni Limnológiai Intézetének hidrobotanikai osztályvezetője. Dr. Présing Mátyás elmondta, kéthetenként végeznek a Balatonban vízminőség-vizsgálatot, utoljára ez éppen hétfőn reggel történt meg. Megállapítható, a tóban nagyon kevés alga van, azok fajösszetétele a víz minősége szempontjából kedvező. Érdeklődésünket követően a Veszprém megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve az úszok megbetegedésével kapcsolatban közleményt juttatott el lapunkhoz. Ebben leírták, sajnálattal értesültek arról, hogy a magyar úszás napja rendezvényt követően a résztvevők közül többeknél is hányásos, hasmenéses tünetek jelentkeztek. A bejelentést követően szakembereik vízmintát vettek a verseny helyszínéül szolgáló területről, és az érintett vendéglátóhelyeken is ellenőrzést folytattak. A vizsgálatoknak jelenleg még nincs eredménye, ha meglesznek, tájékoztatják a sajtót áll a közleményben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!