Balatonfüred

2017.03.06. 17:56

Tűzifa a rászorulóknak: az adományból már kifűthetik a telet

Balatonfüred – Jótékonysági akció színtere volt a Balaton-parti település az elmúlt hetekben.

Sági Ági

Jótékonysági sütivásárt tartottak Füred egyik édességboltjában, azaz aki vett egy tűzifa szeletet, az 600 forinttal támogatta egy rászoruló család tüzelővásárlását.

Patakfalvi Andrea és a tűzifa szelet

Bár Balatonfüred jómódú város, ugyanaz a társadalmi rétegzettség jellemzi, mint más településeket. A télnek ugyan vége, de a lakásokat még fűteni kell.

- Több tucat olyan, főként kisgyermekes családdal tartjuk a kapcsolatot, akik hol jobban, hol kevésbé, de időről időre támogatásra szorulnak. Közülük többen is a közmunka programban dolgoznak. Itt a szerződések újrakötése mindig nehéz időszak, mert általában néhány hét kimarad a két szerződés között, most is pont egy ilyen időszak van. Van ugyan a városnak is szociális tűzifakerete, de ez már kifogyott, és nagyon jól jön a civil segítség. Ezt a brikettet most két család kapja meg- mondta el lapunknak Vaszkán Erzsébet, a Szociális Alapszolgáltatási Központ intézményvezetője.

Az egyik hölgy, aki kéri, hogy a nevét ne írjuk le elmondta, hogy élettársával egy 11 éves kislányt nevelnek, és kint laknak a Kéki dűlőben, kályhával fűtenek. Nincsenek mindennapos anyagi gondjaik, de jól jön a segítség. Tóth Istvánné férjével öt gyermeket nevel, jelenleg Gyesen van. Szemerédi Gáborné két gyermek édesanyja, rokkantnyugdíjas. Elmondta, hogy nehéz volt a tél, innen- onnan sikerült nehezen fát szerezni, de legalább a fürdéshez még be kell gyújtani. Mindketten hálásak a segítségért.

- Már második alkalommal gyűjtöttünk, fontos számunkra a társadalmi felelősségvállalás. Az adventi időszakban hozzánk lehetett hozni a megunt játékokat, apró ajándékokat, de úgy gondoltuk, hogy karácsony után is szükség van a jótékonyságra. Kifejezetten erre az alkalomra találtunk ki egy süteményt, ez is egy egészséges, adalékanyag-mentes és barna cukorral készült muffin volt, amit cukorból készült lángnyelvek díszítettek - mondta el Patakfalvi Andrea, a Trüffel Bár tulajdonosa.

Éskovács Péter ötletgazda, Tóth Istvánné és Szemerédi Gáborné. Az autó platóján a brikett

Az előző gyűjtést még Füred Kapitány szervezte, az a mesehős, akit marketinges szakemberek találtak ki, hogy a Balaton környéki gyereknek szóló programokra és az adventi jótékonykodásra irányítsák a figyelmet.

- Most is a kezdeményezés mellé álltunk. Az egyik támogatónktól kaptunk apró ajándékokat is, amit a jótékonykodó gyerekek a sütemény mellé megkaptak – fejtette ki Éskovács Péter a gyűjtés egyik ötletgazdája.

A szervezők elmondták azt is, hogy az összegyűlt adományból öt mázsa gabonahéjból készült brikettet tudtak vásárolni. Ennek a fűtőértéke többszöröse a fáénak, körülbelül két család egy havi fűtésigényét fedezi. Kiderült, hogy sokan jöttek sütizni a környező településekről, Alsóörsről és Csopakról is. Családi program volt a jótékonykodás, ahol a szülők a gyerekeknek elmesélhették, hogy miért van szükség az adakozásra. Egy mignon 600 forintba került, és voltak olyanok is, akik ennél nagyobb összeggel támogatták az akciót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!