Balatonfüred

2014.07.29. 14:10

Tornác a közösségnek

Óbudavár - A méretéhez, hatvan lakosához képest jelentős létesítménnyel gazdagodott a Nivegy-völgy északkeleti kapujában található Balaton-felvidéki község.

Győrffy Árpád

A Mosónak nevezett völgyben álló, hivatalosan fedett közösségi térnek nevezett építményt Bodor Antal polgármester köszöntőjével és Baladincz József plébános imájával avatták fel a szombati falunapon. Mondhatnánk egy ház nélküli, hatalmas, két oldalra nyitott tornácnak is, a lényeg, hogy kellemes helyet biztosít télen-nyáron, esőben és napsütésben is a közös programokhoz.

A megépítéséhez az önkormányzat ötmillió forint támogatást kapott az Európai Uniótól, amit a spórolt pénzükből kétmillióval egészítettek ki. A tervező Németh Balázs volt, a teljes kivitelezést az alaptól a tetőig egy szentbékkállai építési vállalkozás végezte. Mint Bodor Antal elmondta, a közösségi teret elsősorban a falu lakóinak építették, de egyeztetett időpontban másokat is szívesen látnak a gyönyörű környezetben. Falunapon avatták fel a tornácot.

Első műsorként a zánkai Bokafogó Táncegyüttes mátyusföldi, felcsíki és somogyi táncokat mutatott be, és volt egy páros produkció is a Te majd kézen fogsz és hazavezetsz című Presser-dal Csík zenekaros mezőségi változatára.

Az új közösségi helyet a Bokafogó Táncegyüttes nagy sikerű műsorával és közös ebéddel vették birtokba a falu lakói (Fotó: Győrffy Árpád)

A falunap többi programja hagyományosan alakult. Délelőtt Kövi Szabolcs fuvolaművész, majd a Balatonfüredi Muzsikusok Egyesületének kamarazenekar adott koncertet a templomban.

A Szent Márton-házban az Asztaltárság nevű művészcsoport, Felényi Péter, Kéri Mihály, Lőrincz Zsuzsa, P. Boros Ilona, Jim Urquhart, Székács Zoltán, Vankó István és a faluhoz kötőtő Luzsicza Árpád alkotásaiból rendeztek kiállítást.

A Mosónál az idén is körbeadta ördöglakatjait a helyszíni kovácsbemutatót tartó Tarsoly László, Rab Mártánál rajzolhattak, Nagy Lászlónénál fazekaskodhattak a gyerekek, Takács Ferenc pedig a gyógynövényekkel ismertette meg az érdeklődőket. Az idén is volt lovaskocsikázás és persze közösen főzött pörkölt, amit már az új helyen fogyaszthattak el.

 

 

Címkék#Óbudavár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!