Balatonfüred

2014.08.22. 13:34

Próbaút balatoni rohanógépekkel

Balatonfüred - Kicsit még kevés kiállítóval, de nagy lelkesedéssel és különleges programokkal nyílt meg az 1. Hajógyár Boat Show.

Győrffy Árpád

Ahogy a címe is mutatja, az egykori hajógyári kikötőben, a mai TLC területén rendezték meg az ingyenesen látogatható bemutatót, aminek egyik része természetesen a hajók kiállítása, árusítása. A helyhez illően a kiállított hajók többsége az egykori hajógyárból indult Balaton típusú vitorlások különböző változataiból áll.

Az új hajók mellett egy gyönyörű hagyományos vitorlás, egy 1962-ben Svédországban gyártott Király cirkáló is gazdára vár. A négyszemélyes kabinnal rendelkező, 8,6 méter hosszú, 2,7 tonnás járművet a tizenöt éve Csopakon élő Max-Jörgön Ostamann szeretné áruba bocsátani, ha megfelelő vevőt talál. De mint feleségétől, Éva Ostamanntól megtudtuk, teljesen még maga sem döntötte el, hogy képes lesz-e megválni tőle, hisz szinte családtagnak számít a mahagóniból készült, hét évvel ezelőtt teljesen restaurált klasszikus kialakítású jármű.

Michael Seiferling, a TLC ügyvezetője (jobbról) Max-Jörgön Ostamannal és feleségével az 52 éves cirkáló előtt (Fotó: Győrffy Árpád)

A kiállításról természetesen itt sem hiányoznak a vitorlázáshoz szükséges vagy éppen szükségtelen különböző kiegészítők. Vízhatlan ruhák, zsákok, dobozok, márkás táskák, hátizsákok sorakoznak a standokon. Van persze csónakmotor sőt összehajtogatható, szinte zsebre tehető elektromos kerékpár is, hogy a kikötőből a távoli kocsmákat, vendéglőket is könnyen felkereshessék a hajósok. 

A vasárnap záruló kiállítás igazi különlegessége, hogy közvetlen közelről meg lehet nézni, sőt ki is lehet próbálni a Balaton leggyorsabb hajóit. Pénteken a Raffica, a Principessa, a Fogatlan és a Gemini a parton várta az érdeklődőket, de akik időben jelentkeztek, teszthajózásra is mehettek a Black Jack katamaránnal. A hétvégén több hajóval is lesz lehetőség arra, hogy az időben jelentkező bátrak átéljék a száguldás élményét a trapézos rohanógépeken és katamaránokon.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!