Balatonfüred

2012.04.05. 16:01

Óvatos optimizmussal készülnek a balatoni szezonra

Veszprém - Az utóbbi években megszokottnál sokkal jelentősebb, százmillió forintot meghaladó fejlesztésekkel, felújításokkal készül az idei, a tavalyinál jobb előjelekkel induló szezonra a Balatontourist.

Győrffy Árpád

A Balaton kempingjeinek többségét és más szálláshelyeket is üzemeltető cég terveiről Székely Ferenc beszélt, aki a gazdasági igazgatói feladat megtartása mellett mostantól általános vezérigazgató-helyettesként a szakmai irányítást is végzi. A vállalkozás 17 kempinget működtet, közülük négyet közvetlenül, a többit külső üzemeltetővel.

- Az elmúlt években nem nagyon tudtunk költeni a komolyabb felújításokra. Mindig arról volt szó, hogy majd jönnek a komolyabb fejlesztések, addig a jelenlegi színvonalon kell üzemeltetni. Ezek a feltételek alapvetően nem változtak, de mára olyan helyzetbe jutottunk, hogy nem halogathatjuk tovább a jelentősebb munkákat, ha nem akarjuk elveszteni a vendégeket. 


Mint elmondta, a legnagyobb fejlesztésekre Balatonfüreden a Füred kempingben kerül sor, ahol új mobilházakat telepítenek, a régieknél külső és belső felújításokat végeznek, az uszodánál és a vizesblokknál újra üzembe helyezik a napkollektorokat. A medence vizének fűtése különösen jól jöhet a hűvösebb napokon. A működtetésen is változtatni szeretnének. Az üdülési szezonban hetente több alkalommal műsoros programokat szerveznek, a többi este pedig hangulatos koktélbárként működik a medence mellett újra megnyíló büfé. 

- A vállalkozók által üzemeltetett kempingekben mostanra sikerült olyan bérlői kört kialakítani, aminek minden tagja fontosnak tekinti a vendégfogadási feltételek folyamatos javítását. A kisebb felújításokat maguk elvégzik, a komolyabb fejlesztéseknél besegítünk. Az almádi Yacht és az alsóörsi Európa kempingben például a gyermekmedencék burkolatának, gépészetének, elektronikájának felújításához szükséges kiadások egy részét vállaljuk át.

A szezont óvatos optimizmussal várja a Balatontourist.

- Az egyéni előfoglalások mennyisége körülbelül öt százalékkal haladja meg az egy esztendővel ezelőttit, a befizetések összege pedig nyolc százalékkal magasabb, miközben áraink változatlanok maradtak. A végső eredményt persze jelentősen befolyásolják majd a forgalom több mint felét kitevő, előzetes foglalás nélkül érkezők, de ennek ellenére kedvezőnek értékeljük a tendenciákat.


Székely Ferenc elmondta, hogy azt szeretnék, ha a tulajdonosokkal kötött éves üzemeltetési szerződéseket a jövőben két-három, sőt öt évre tudnák nyújtani. Így jobban tudnának tervezni ők is és azok a vállalkozások is, amelyek az egységek egy részét tőlük átveszik üzemeltetésre. Abban bízik, hogy sikerül erről megállapodni a tulajdonjogokkal rendelkező projektcégekkel, illetve a felszámolóval a már felszámolás alatt lévő projektcégek esetében.

- A jelenlegi kempingeket nem lehet egyik napról a másikra átalakítani más funkcióra. Erre a munkára pedig itt van a cégünk, amelyik megfelelő emberi és technikai háttérrel rendelkezik a feladathoz. Ráadásul a Balatontourist tulajdonában vannak a házak berendezései, felszerelései, így nélkülünk kempingként is nehezen lehetne üzemeltetni az ingatlanokat. Ezért abban bízom, hogy a jövőben sikerül majd olyan hosszabb távú szerződéseket kötni, amelyek lehetőséget adnak az optimálisabb működésre.

 

Szálláshelyeket üzemeltető vállalkozás

A Balatontourist napjainkban csupán egy szálláshelyeket üzemeltető vállalkozás. Az általa működtetett ingatlanokkal nem áll közvetlen tulajdonosi kapcsolatban, azokat rövid távú szerződésekkel kapja működtetésre azoktól a projektcégektől, amelyekben a Balatontourist tulajdonosa is tulajdonrésszel rendelkezik a Magyar Turisztikai Holdingon keresztül. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a projektcégek egy része ellen felszámolási eljárás indult a korábbi követelések miatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!