Balatonfüred

2017.07.25. 17:25

Mi történt pontosan, hol zuhanhatott le a világhírű pilótanő repülőgépe?

Telt ház előtt tartott előadást a Vitorlázeumban a magyar katonai repülés egyik legendás személyisége, Kositzky Attila nyugalmazott altábornagy. Az elmúlt években több könyve is megjelent, számtalan előadást tartott az ország különböző pontjain.

Szendi Péter

A mostani rendezvény kuriózumnak számított, hiszen az érdeklődők először hallhatták Amelia Earhart életének történetét.

A dolog érdekessége, hogy az előadás napján lett volna 120 éves a híressé vált pilótanő, aki 80 éve július 2-án tűnt el a Csendes-óceánban. A vendégeket az előadó lánya, Lakatosné Kositzky Anett, a Vaszary-villa ügyvezető igazgatója köszöntötte.

- Öt héttel ezelőtt a lányom rákérdezett, hogy tartanék-e előadást Amelia Earhart pilótanőről. Mondtam, hogy ennek nincs akadálya, hiszen ismertem az életét, de természetesen mindezt még ki kellett egészítenem. Így lázas kutatómunkába kezdtem - kezdte Kositzky Attila.

Earhart első alkalommal 1920-ban repült mint utas, és egyből beleszeretett a repülésbe. Miután megszerezte a pilótaigazolványt, teherautó- sofőrként összeszedett annyi pénzt, amiből repülőgépet vehetett. Heteken belül női magassági rekordot állított fel 4300 méter elérésével.

Charles Lindbergh 1927-ben repülte át egyedül az Atlanti-óceánt. Amelia Earhart először utasként ült egy, az óceánt átrepülő gépen, de maga az a tény, hogy nőként elsőként repülte át az Atlanti-óceánt, hírnevet hozott számára. Rá négy évre viszont, 1932. május 20-án történelmi tettet hajtott végre, hiszen az első nő volt, aki egyedül repülte át az Atlanti-óceánt.

Ezek után minden vágya az volt, hogy ő legyen az el-ső pilóta, aki körberepüli a Földet. Mint később kiderült, ez okozta a vesztét, ez volt az utolsó útja. "Ha ezt megcsinálom, abbahagyom a hosszú távú repüléssel való kísérletezést" - mondta Earhart. A pilótanő és navigátora, Fred Noonan 1937. június 1-jén Miamiből szálltak fel, és délkeleti irányban kezdték meg az utazást. Először Brazíliába repültek, Új-Guinea Lae nevű helyére 1937. június 28-án érkeztek meg. Eddig közel a küldetés felét teljesítették.

Július 1-jén a technikai nehézségek ellenére az indulás mellett döntöttek. A repülőgép azonban soha nem érkezett meg a Csendes-óceán közepén fekvő Howland-szigethez. Az azonnal megindított, az amerikai történelemben példátlan nagyságú és költségű mentőexpedíció nem járt sikerrel. Félmillió négyzetkilométernyi terület átfésülése után felhagytak a kereséssel, Earhartot 1939-ben nyilvánították hivatalosan halottá. A pilóták sorsáról ma sem tudni biztosat. Valószínűleg elfogyott az üzemanyaguk és a tengerbe vesztek, de lehet, hogy eltévedtek, és az 500 kilométerrel délnyugatra fekvő Kiribati-szigetek egyikén, landoltak, ám segítség híján nem sokkal később meghaltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!