Balatonfüred

2014.04.16. 18:10

Nemet mondani a kirekesztésre

Balatonfüred - Az utóbbi évek történéseit különösen fontossá teszik, hogy felemeljük szavunkat a kirekesztés, megbélyegzés ellen, hangsúlyozta Olti Ferenc, a szerdai holokauszt-emléknap egyik szónoka.

Győrffy Árpád

A balatonfüredi holokauszttúlélők gyermeke a szélsőjobb megerősödésére utalt annak a filmnek a levetítése után, amivel ünnepi beszéd helyett meg akarta mutatni az emlékezés kapcsán benne feltoluló érzelmeket, fájdalmat, félelmet.

Olti Ferenc füredi holokauszttúlélők gyermekeként beszélt (Fotó: Győrffy Árpád)

Salamon András filmje Rácz Éva történetét örökítette meg, aki rendkívüli szerencsével túlélte a Dunába lövést, majd több mint ötven évvel később ismét egy szélsőjobbos támadást kellett elviselnie.

Dr. Bóka István polgármester többek között arról szólt, hogy csak úgy lehet megállítani az ilyen, a holokausztot is eredményező folyamatokat, ha már akkor szólunk, amikor a rossz elkezdődik, mert később már késő lesz. Ma is nagyon figyeljünk arra, hogy ne általánosítsunk, ne formáljunk negatív véleményt embercsoportokkal kapcsolatban, mert félrecsúszhatnak dolgok figyelmeztetett.

A Lóczy gimnázium diákjai, tanárai dokumentumok, visszaemlékezések, versek, dalok segítségével idézték fel a holokausztot (Fotó: Győrffy Árpád)

Duna Katalin, a Lóczy gimnázium igazgatója emlékeztetett arra, hogy 1944-ben Kárpátalján ezen a napon kezdték el a magyar zsidóságot gettóba kényszeríteni, hogy később deportálják őket. A füredi zsidók május 16-án szálltak fel arra a vonatra, ami a tapolcai gettóba vitte őket. Onnan Zalaegerszegre, majd július 8-án Auschwitzba vitték őket. A munkaképesek még élhettek, a többieket azonnal gázkamrába vitték. A százötvenhárom elhurcolt füredi zsidóból tizenöten térhettek vissza. A 26 tizennégy éven aluli gyerek, csecsemő többsége is ott pusztult.

Az ünnepi műsorban a Lóczy gimnázium diákjai, tanárai idézték fel a holokauszt időszakát dokumentumok, visszaemlékezések, irodalmi és zenei darabok segítségével, Somogyiné Berkes Szilvia szekesztésében. Majd Dasek Viktor katolikus plébános, Miklós Ferenc református és Riczinger József evangélikus lelkész mondott imát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!