Balatonfüred

2014.11.28. 19:49

Megvédik a szívünket

Több pénz jut majd a szív- és érrendszeri betegségek gyógyítására – ezt ígérte az egészségügyért felelős szakállamtitkár. Zombor Gábor az Állami Szívkórházban tartott bejárást.

Prevics Éva

A szívkórház igazgatója vezette körbe az államtitkárt az épületben, a bejárás több mint egy órán át tartott. Zombor Gábor eközben tájékoztatást adott a kórházigazgatónak az egészségügy jelenlegi helyzetéről és a tervekről. Európában négymillió ember hal meg évente szív- és érrendszeri betegségek következtében. A politikus szerint a cél, hogy csökkentsék ezt a számot.

Ahol az állam beruház egy népbetegség megelőzése érdekében, ott ötven százalékos halálozási csökkenést lehet elérni. Magyarország ebben jól teljesít, még uniós viszonylatban is – mondta az államtitkár. Ugyanakkor az infarktus utáni halálozás még mindig magas hazánkban, több mint két és félszerese az európai átlagnak. A szív- és érrendszeri halálozások csökkentése érdekében az állam forrásokat csoportosít át a jövőben, előnyt élveznek majd az ilyen betegségek megelőzéséhez kapcsolódó beruházások.

Bóka István polgármester, Zombor Gábor egészségügyi államtitkár és Veress Gábor főigazgató (Fotó: balatonfured.hu)

Zombor Gábor az egészségturizmusról is beszélt. Úgy fogalmazott: ez az ágazat nem kizárólag az állami és a magánszféra együttműködésével fejleszthető. Azt mondta, hogy a füredi szívkórház esetében az intézmény komfortfokozatának növelését kell megcélozni. Zombor Gábor szerint a kórházi vezetők összefogására van szükség az egészségügyet terhelő jelentős adósság felszámolásához. Kiemelte: a 60–70 milliárd forintnyi adósság legyűrése után struktúraváltásra, új rendszer kialakítására van szükség. Azt mondta: most a relatív pénztelenség és a prioritások meghatározatlansága gyötri az ágazatot.

Az államtitkár szerint szükség van olyan programok indítására, melyek megismertetik a páciensekkel betegségeik tüneteit. Hiszen számos olyan kór van, amely esetében életmentő lehet, ha időben felismerik és kezelik.

Veress Gábor, az Állami Szívkórház főigazgatója elmondta, hogy az intézmény évente 7–8 ezer ember rehabilitációjáról gondoskodik. Továbbra is cél, hogy megőrizzék a betegellátás színvonalát és a stabil gazdasági környezetet. Bóka István polgármester arról beszélt, reméli a 2014–2020 közötti uniós ciklusban a szívkórház is jelentősebb támogatáshoz jut majd, mely az épület korszerűsítését is segítené.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!