Balatonfüred

2012.11.20. 15:27

Kevesebb pénzzel, markánsabb arculattal

Balatonfüred-Arács - Markánsabb szerepre készül a jövőben a Nők a Balatonért Egyesület (NABE), nyilatkozta lapunknak Szauer Rózsa elnök, a szombaton tartott közgyűlésük kapcsán.

Győrffy Árpád

A 17 éve alakult szervezet jelenleg húsz helyi csoporttal működik, 19 balatoni település mellett a fővárosban is van szervezetük. Összesen mintegy hétszáz olyan lányt, asszonyt fognak össze, akik közösen akarnak tenni a Balatonért. 

A szombati fórumon köszöntötték a szervezetbe ezredikként belépő tagot. A huszonnyolc éves, idegenforgalmi végzettségű balatonföldvári Sebestyén Judit, helyi terméket előállító méhészként különösen fontos feladatnak tartja a környezet, a természet védelmét. Az új tagot az 1000. sorszámú igazolvány átadásával köszöntő elnök örömét fejezte ki amiatt, hogy egyre több olyan fiatal csatlakozik a szervezethez, aki már a minden napok alapvető kérdéseként számol a fenntarthatóság biztosításával, környezetünk megóvásával.





A NABE tagjai a jövőben aktívabban szeretnék hallatni a hangjukat a fontos környezeti, fejlesztési kérdésekben (Fotó: Győrffy Árpád)


Az ülésen tájékoztatók hangzottak el a legutóbbi közgyűlés óta végzett munkáról. Így többek között szó volt arról, hogy az "EULAKES" pályázati projekt keretében öt iskolában működtettek Balaton Szakkört, és ezt a munkát további négy intézményre ki szeretnék terjeszteni. A Zöld Forrás pályázaton elnyert támogatásnak köszönhetően kémiai és biológiai vízminőség-vizsgálatokat, madármegfigyelést, interaktív játékot tartalmazó gyakorlati órákat és környezetvédelmi előadásokat is szerveznek. 

A megjelentek megütközéssel állapították meg, hogy több más nagy múltú szervezethez hasonlóan a NABE sem kapott támogatást a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatain, aminek elődjén a korábbi években kétmillió forint körüli összeghez szoktak jutni évente. A pályázataik elutasítása jelentős változásokat eredményezhet a további működésben, de ezentúl is meg kívánják tartani márciusban a Víz Napi Balcsi Party-kat és a Balatoni Téli Esték előadásait.

Szauer Rózsa elmondta, hogy a jövőben aktívabban szeretnék hallatni a hangjukat az egész régióra vagy akár egy-egy településre vonatkozó fontos környezeti, fejlesztési kérdésekben. Példaként említette az alacsony vízszint ügyét, a kagylókkal kapcsolatos gondokat, helyi ügyként pedig földvári fejlesztési terveket.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!