Balatonfüred

2014.04.14. 17:40

Jubileumi emlékezés Körősi Csoma Sándorra

Balatonfüred - Az esős idő miatt terembe szorultak a Kovászna Testvérvárosi Egyesület tagjai, hogy Körösi Csoma Sándor 230. születésnapjáról megemlékezzenek.

Győrffy Árpád

Hagyományosan a Tagore sétányon szoktak összegyülni, hogy az 1784. április 11-én Csomakőrösön született, 1842. április 11-én Dardzsilingben elhunyt nyelvtudósról, a tibetológia megalapítójáról, a Tibeti-Angol szótár megalkotójáról megemlékezzenek. A kivételesen a Kisfaludy Galériában tartott ünnepségen Pálffy Károlyné elnök köszöntötte az érdeklődőket, majd a Schola Kamarakórus énekelt dr. Peuserné Kiss-Szölgyémy Gabriella vezénylésével.

Kőrösi Csoma Sándor szobrát Hári Lenke alpolgármester (jobbról) és Pálffy Károlyné koszorúzta meg (Fotó: Győrffy Árpád)

Kőrösi Csoma Sándor küzdelmes életét Veöreös György egyesületi tag mutatta be ünnepi beszédében. Kőrösi Csoma élete jól példázza, hogy egy egyszerű ember szerényen, tengernyi viszontagságot szótlanul tűrve, megszállottságtól fűtve hogyan állhat helyt, hogyan küzdhet meg egy teljesen ismeretlen nyelv és kultúra megismeréséért.

Az ünnepség végére az eső is elállt, így a koszorúzást mégis meg tudták tartani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!