Balatonfüred

2015.03.26. 15:21

Játékos vitorlázás – vitorlástörténeti kiállítás nyílt

A vitorlafelvonást, a kötélcsomózást és egy szimulátor segítségével a viharos Balatonon vitorlázást is kipróbálhatják a vitorlástörténeti kiállítás látogatói.

Prevics Éva

Vitorlástörténeti interaktív kiállítás nyílt Balatonfüreden a balatoni vitorlázás legendás klubházának, a mai Vitorlás étteremnek az emeletén és teraszán.

A látogatók egy szimulátorban próbálhatják ki, milyen a Balatonon viharban vitorlázni, navigálási és kötélcsomózási ismereteket sajátíthatnak el, és a vitorlafelvonást is gyakorolhatják. Távcsövek, többnyelvű digitális tárlatvezetés várja az érdeklődőket, akik szórakoztató formában ismerhetik meg a balatoni vitorlássport és a tó egykori nagy hírű hajóinak és hajósainak történetét.

 

Az országosan is egyedülálló kiállítás nagytermében egy 30 négyzetméteres, járható üvegfelületű Balaton térkép áll, amelyen a látogatók szabadon mozoghatnak és választhatják ki a vitorlázással és a balatoni élettel kapcsolatos filmeket.

A Vitorlázeum megnyitóján Bóka István polgármester elmondta: Balatonfüred a vitorlázás bölcsője és fellegvára is. Kontrát Károly államtitkár pedig úgy fogalmazott: Balatonfüred az elmúlt időben ötcsillagos várost épített és ez a vitorlástörténeti kiállítás is ötcsillagos. Bóka István és Kollár Lajos a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke együttműködési megállapodást írt alá az eseményen. Bóka István az aláírást követően azt mondta: a jövő feladatai közé tartozik, hogy fejlesszék a füredi kemping kikötőjét a vitorlás szövetség céljai érdekében.

Az új kiállítóteret az épület Tagore sétány felőli oldalához épített új falépcsőn lehet megközelíteni. A beruházás több mint 144 millió forint uniós támogatással valósult meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!