Balatonfüred

2014.08.20. 13:28

Emlékezés és kitüntetések Balatonfüreden

Szent István azt tanítja nekünk, hogy minden ember, minden nemzet akkor tud megállni a lábán, ha szellemi otthont épít magának, ami az erkölcsi renden alapul - hangsúlyozta Bóka István a szerdai városi ünnepségen.

Győrffy Árpád

Az esőre hajló idő miatt az eredetileg tervezett Szent István téri helyszín helyett a Római Katolikus Plébániatemplomban rendezték meg a programot, ahol korábban, a református templomhoz hasonlóan ünnepi istentiszteletet tartottak. Bevezetőül Hunyadkürti György Jászai Mari-díjas színművész mondta el Váci Mihály Szeressetek című versét, majd Németh Dénes és zenekara játszott magyar népzenei darabokat, hogy a kintre tervezett néptáncműsort legalább hangban pótolják.

Az ünnepi beszédet mondó Bóka István polgármester hosszan méltatta az államalapító király érdemeit. Szent István politikai éleslátásának egyik legszembeszökőbb jegye, hogy rendszerváltó népének, formálódó államának sorsát nem az akkor erős és stabil világhatalomként számon tartott Bizánchoz, hanem a gondok sokaságával küzdő Rómához kötötte, mondta többek között.

Kozma Imrének Bóka István adta át a "Balatonfüred Városért" kitüntető címet (Fotó: Győrffy Árpád)

Hagyományosan az ünnepség keretében adták át a "Balatonfüred Városért" kitüntető címet, amivel a város önkormányzata az idén Kozma Imre munkásságát ismerte el. A köztiszteletnek örvendő füredi festőművész balatoni, Balaton környéki tájábrázolásaiban szembeötlő, hogy ez a közvetlen környezete és otthona, fogalmazott a laudáció. Amiből megtudhattuk azt is, hogy a 81 évesen is aktív Kozma Imre alkotásai 1995-től több mint száz megyei és országos és külföldi kiállításon szerepeltek, jelenleg is tiszteletbeli elnöke a Művészklubnak és a Múzsa Egyesületnek, valamint művészeti vezetője az Óvárosi Művészkávéház kis galériájának.

Lázár János posztumusz díszpolgári címét családja vette át Bóka Istvántól (Fotó: Győrffy Árpád)

A város önkormányzata "Balatonfüred Város Díszpolgára"  posztumusz kitüntető címet adományozta a közelmúltban elhunyt dr. Lázár Jánosnak, aki egész életében azon munkálkodott, hogy környezete mind meghatározóbb szerephez jusson a régióban, fogalmaztak a méltatásban. Különösen kiemelték a régió szőlészetével, borászatával kapcsolatos munkáját, és a város közéletében végzett tevékenységét. A kitüntetést felesége, dr. Lázár Jánosné, valamint gyermekeit, Lázár Gabriella és Ifj. Lázár János vették át.

A kitüntetések átadása után Tóth János csernakeresztúri plébános előadta az Ó, én édes Istenem című ősi székely himnuszt, majd a Szózat eléneklése után szétosztották a korábban megszentelt kenyeret.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!