Balatonfüred

2017.02.02. 20:48

Búcsú a terméstől?

Balatonfüred - Bár 2016 jól indult, végül elemi károkkal tarkított, rendkívüli időjárású év volt a szőlészetekben.

Sági Ági

Először a tavaszi fagykár jött, ami szokatlan a régióban, aztán július közepén hatalmas jégeső volt. Júliusban alakult ki a bárikus mocsár időjárási helyzet is, amikor fülledt, párás, légmozgás nélküli trópusi időjárás volt nagy csapadékkal, ami jelentős peronoszpórafertőzést okozott.

Ahol az ültetvényeket a tavaszi fagykár, majd súlyos júliusi jég-kár érte, ott nem értek be a vesszők - hangzott el a Balaton-borrégió szakembereinek hétvégi tanácskozásán. Májer János, a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének igazgatója elmondta: ahol beértek a vesszők, ott jégkáros sérülések miatt a szálvesszőket nem lehet lekötözni.

Jégverte szőlő. Baj, ha nem kezelték az ilyen ültetvényeket Fotó: Sági Ági

- Ott, ahol a főrügykár nem annyira nagy, tehát lehet meghagyni rügyeket, azoknál azt javasoljuk, hogy a cser- részeken kétrügyes csapokra metszve, és a cserrészt csak jövőre leváltva próbálják meg a jövő évi termést biztosítani. Ahol viszont nem kezelték a súlyos jégkárral sújtott ültetvényeket, ott a jövő évi termésről is le kell mondani.

- Egyes mintákon a behozott vesszők 100 százalékán elfagytak a rügyek, itt akár a termőalapok váltására is szükség lehet. Ahol a múlt évben nem volt elemi kár, és meg tudták védeni a szőlőt, ott jelenleg nem rosszabb a helyzet az átlagosnál, de nincs még vége a télnek. Javasoljuk, hogy a metszéssel ne siessenek annyira a gazdák, legfeljebb előmetszést érdemes végezni, és a végleges terhelést később beállítani - mondta el lapunknak Májer János, a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének igazgatója.

Májer János: A metszéssel ne siessenek annyira a gazdák Fotó: Sági Ági

A tartós hideg biztosan gyéríti majd a szőlőkárosító kár- és kórokozókat is, és az intézet rügyvizsgálataiból az szintén kiderült, hogy a fitofág és a ragadozó atkák is eltűntek a rügyekből. Az előbbiek kártékonyak, az utóbbiak viszont hasznosak, de az amerikai szőlőkabóca elleni kötelező védekezés mindkettőt meggyérítette. A nagy hideg a későbbi lisztharmatfertőzések esélyét is csökkenti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!