Balatonfüred

2014.09.15. 13:45

Balatonfüred visszatér a reformkorba

Idén is romantikus hangulatban nosztalgiázhat Balatonfüreden, és még a szemét sem kell becsuknia, hogy a múltba képzelhesse magát. Felvonulás, zene és tánc várja a hétvégén a Romantikus Reformkor látogatóit. A hagyományos rendezvénysorozat péntektől vasárnapig tart a városban.

Prevics Éva

Versmondó találkozó, szerenád és színházi előadás. - ezekkel a programokkal nyit idén a Romantikus Reformkor pénteken Balatonfüreden. A hétvége is eseménydús lesz. Az egyik leglátványosabb program, hogy szombaton délután a résztvevők korhű öltözetben a Szent István térről a reformkori városrészbe vonulnak hintóval, miközben huszárok kísérik őket.  Lesz hagyományőrző divatbemutató is, a reformkor népi zenéjét pedig Sebestyén Márta és vendégei elevenítik fel.

A korhű öltözetben vonuló menetet huszárok kísérik a városban (Fotó: Archív, Nagy Lajos)

Vasárnap játszóház és bábelőadás várja a gyerekeket, a felnőttek kedvéért pedig megválasztják a magyar reformkor idei borát. A közönséget bordalok szórakoztatják majd.  A vasárnapi matinén fimvetítés lesz, aki pedig inkább vízre szállna, tehet egy kört a nosztalgiahajóval. A város történelméről idegenvezetésen tudhat meg többet, mely a reformkori városközpontban kalauzolja.

Kísérőprogramként, borvacsorákat tartanak szeptemberben minden hétvégén a városban. Helyi termelők reformkori szőlőfajtákból készült díjnyertes borokkal és korabeli receptek alapján készült ételekkel kínálják az ínyenceket.

Hétvégén rendezik a Széchenyi Emlékünnepséget is, melyen a nemzet géniuszára emlékeznek. Vasárnap Füreden a sétányon álló Széchenyi - szobornál lesz koszorúzás. Itt adják át a Széchenyi István vitorlás emlékverseny vándordíját, valamint a Széchenyi sakk emlékverseny díját is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!